Greenpeace: "Διαμαρτυρόμαστε για τα κέρδη των πετρελαϊκών που είναι η δική μας απώλεια"

Με αφορμή τα αστρονομικά κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών για το 2023, η Greenpeace πραγματοποίησε μια σειρά από συμβολικές δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, καταγγέλλοντας την κλιματική καταστροφή που προκαλεί η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace πραγματοποίησε σήμερα μια συμβολική φωτογράφιση, με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων κερδών για το 2023 των μεγαλύτερων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών του κόσμου. Ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου βρέθηκαν σε τοποθεσία της βόρειας Εύβοιας που είχε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021 με μία φωτογραφία που απεικονίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ορυκτών καυσίμων ExxonMobil σε μια παρόμοια στάση με μία κάτοικο της Εύβοιας τις ημέρες της πυρκαγιάς.

 

Αντίστοιχες δράσεις από την Greenpeace πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες έξω από τα κεντρικά γραφεία των μεγαλύτερων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών στο Σαν Ραμόν (Καλιφόρνια), το Λονδίνο, το Παρίσι και το Όσλο.

 

Εδώ και χρόνια, οι πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν 100 δισ. δολάρια σε ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα σε ευάλωτες χώρες για να στηρίξουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να καταστήσουν τις χώρες πιο ανθεκτικές στις πλημμύρες, τους καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 2023, οι διανομές των μετόχων των μεγαλύτερων πετρελαϊκών ξεπέρασαν αυτό το ποσό, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι της εν λόγω βιομηχανίας το 2022 έλαβαν ιστορικά ετήσια μπόνους. Με κάθε νέο έργο πετρελαίου και ορυκτού αερίου που παίρνει το πράσινο φως, οι παγκόσμιες εκπομπές αυξάνονται, περισσότερες ζωές χάνονται και το τίμημα πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι: Το οικονομικό κόστος από τα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα το 2023 έχει εκτιμηθεί σε 301 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυψαν λιγότερο από το 40% (116 δισ. δολάρια).

 

Αντίστοιχα στη χώρα μας, εταιρείες όπως η ExxonMobil, με ετήσια κέρδη παγκοσμίως το 2023 το αστρονομικό ποσό των 38,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιχειρούν να επεκτείνουν την καταστροφική τους δραστηριότητα με την ευγενική υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με στόχο την εξόρυξη ορυκτού αερίου. Την ίδια στιγμή που προωθούνται έργα ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων από την ExxonMobil, την HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και την Energean στην Κρήτη και το Ιόνιο, η χώρα μας καίγεται και πνίγεται. Σε μία ανοχύρωτη χώρα όπως η Ελλάδα, με τις μακράν μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ που σχετίζονται με το κλίμα, ο παραλογισμός της εξόρυξης και της εμμονικής παραγωγής ορυκτών καυσίμων συνεχίζεται. Και όλο αυτό με κόστος τις ανθρώπινες ζωές, το βιός των κατοίκων σε περιοχές όπως η Εύβοια, ο Έβρος και η Θεσσαλία και το περιβάλλον.

 

"Διαμαρτυρόμαστε επειδή το κέρδος τους είναι η δική μας απώλεια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να υποχρεώσουν τις εταιρείες αυτές να επωμιστούν το κύριο βάρος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει" δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

**Disclaimer: Η εικόνα του διευθύνοντα συμβούλου της ExxonMobil που χρησιμοποιήθηκε στην Εύβοια είναι επεξεργασμένη για επεξηγηματικούς σκοπούς και δημιουργήθηκε χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις