ΕΕ: Νέοι κανόνες για πιο βιώσιμα προϊόντα στην αγορά

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το αναθεωρημένο πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού, το οποίο θα επιτρέψει την εισαγωγή απαιτήσεων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε με 455 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 54 αποχές. Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στη βελτίωση διαφόρων πτυχών των προϊόντων καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους για να τα καταστήσουν πιο ανθεκτικά και αξιόπιστα, ευκολότερα στην επαναχρησιμοποίηση, αναβάθμιση, επισκευή και ανακύκλωση, χρήση λιγότερων πόρων, ενέργειας και νερού. Η Επιτροπή θα περιγράψει τις ειδικές απαιτήσεις προϊόντων μέσω του παράγωγου δικαίου .

Προϊόντα προτεραιότητας

Ο νόμος ζητά από την Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες προϊόντων στο πρώτο της σχέδιο εργασίας, όπως σίδηρο, χάλυβα, αλουμίνιο, υφάσματα (ιδίως ενδύματα και υποδήματα), έπιπλα, ελαστικά, απορρυπαντικά, χρώματα, λιπαντικά και χημικά.

Καλύτερα ενημερωμένοι καταναλωτές

Ψηφιακά «διαβατήρια προϊόντων» που περιέχουν ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές αγορών. Η Επιτροπή θα διαχειρίζεται μια δημόσια δικτυακή πύλη που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αναζητούν και να συγκρίνουν πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα διαβατήρια προϊόντων.

Απαγορεύσεις για την καταστροφή απούλητων καταναλωτικών προϊόντων

Οι κανόνες απαγορεύουν συγκεκριμένα την καταστροφή απούλητων ενδυμάτων, αξεσουάρ ένδυσης και υποδημάτων, δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου (έξι χρόνια για τις μεσαίες επιχειρήσεις). Στο μέλλον, η Επιτροπή ενδέχεται να προσθέσει πρόσθετες κατηγορίες στον κατάλογο των απούλητων προϊόντων για τα οποία θα πρέπει να θεσπιστεί απαγόρευση καταστροφής.

 

Η εισηγήτρια Alessandra Moretti (S&D, IT) δήλωσε: «Είναι καιρός να τερματιστεί το μοντέλο του «πάρε, φτιάξε, απόρριψε» που είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την οικονομία μας. Τα νέα προϊόντα θα σχεδιαστούν με τρόπο που να ωφελεί όλους, να σέβεται τον πλανήτη μας και να προστατεύει το περιβάλλον. Τα αειφόρα προϊόντα θα γίνουν ο κανόνας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εξοικονομούν ενέργεια, να επισκευάζουν και να κάνουν έξυπνες περιβαλλοντικές επιλογές όταν ψωνίζουν».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις