Η σημασία της πιστοποίησης


Το να ακολουθεί κάποιος καλλιεργητής, κτηνοτρόφος ή αλιέας την βιολογική ή ολοκληρωμένη  μέθοδο παραγωγής δεν αρκεί , αλλά χρειάζεται και την απαραίτητη πιστοποίηση προκειμένου να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα προϊόντα έχουν παραχθεί σύμφωνα με κάποια εθνικά ή διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα.

Στην ουσία η πιστοποίηση είναι η διαδικασία που ακολουθείται ώστε να αποδειχθεί ότι ένας παραγωγός ή μια ομάδα παραγωγών πληροί τα κριτήρια τα οποία ορίζονται από διεθνείς ή κρατικούς οργανισμούς. Την πιστοποίηση αναλαμβάνουν εγκεκριμένοι φορείς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, οι οποίοι αξιολογούν και ελέγχουν σε ετήσια βάση (ή και συχνότερα) κατά πόσο τηρούνται τα όσα προβλέπονται από τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ή της βιοδυναμικής αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση εφαρμόζει τους απαραίτητους κανόνες, τότε χορηγείται πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης που ακολουθεί το προϊόν σε όλες  τις φάσεις παραγωγής μέχρι τον καταναλωτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις