Αντίστροφη μέτρηση για τις προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης - Η πιθανή ημερομηνία πληρωμής

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου ως την πλέον πιθανή μέρα για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) καθώς όπως όλα δείχνουν, έχει επιτευχθεί η επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης στο 100% και µάλιστα χωρίς τη «συνδροµή» του τεχνικού συµβούλου, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται το thessaliatv.gr, ο προγραµµατισµός δείχνει ως πρώτο στόχο η δισκέτα να σταλεί στην Τράπεζα Πειραιώς ακόµα και για αύριο, Παρασκευή 16/10.

Η πληρωμή του τσεκ

Είναι η πρώτη ηµεροµηνία που η Κοµισιόν έχει θέσει ως τυπικά δυνατή για την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στα κράτη-µέλη. Εν τω µεταξύ οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και βρίσκονται κοντά και στην ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων με βάση το αρχείο από την ΑΑ∆Ε. Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία, απαιτεί κάποιο χρόνο, που συνήθως είναι περί τις 10 ηµέρες, δεν αποκλείεται το θέμα να μην ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η πίστωση του τσεκ ύψους περί τα 750 εκατ. ευρώ να µεταφερθεί την εβδοµάδα 19 µε 23 Οκτωβρίου µε πολύ πιθανή και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι ∆ΑΟΚ θα πρέπει να στείλουν στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και όποιες εκκρεµότητες έχουν σχετικά µε προγράµµατα της περσινής χρονιάς, προκειµένου να συµπεριληφθούν στην πίστωση, όπως προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισµό.

Αύξηση στις τιμές του πρόβειου γάλακτος κατά 25%

Τη Δευτέρα 19/10 ενδέχεται εξάλλου να πιστωθεί στους κτηνοτρόφους και το ποσό των 3,8 ευρώ ανά πρόβατο  που αφορά την αποζημίωσή τους για το πλήγμα που υπέστησαν το Πάσχα, λόγω του lock down από τον κορονοϊό.

Τα καλά νέα πάντως για τους κτηνοτρόφους έχουν και συνέχεια καθώς η αγορά προσφέρει πλέον υψηλές τιμές για το πρόβειο γάλα, που κυμαίνονται από τα 92 λεπτά το λίτρο, μέχρι και το 1 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση τη τάξης του 25% σε σχέση με τις προ διετίας τιμές.

Προσπάθεια για εκκρεμότητες του 2019

Μέσα στον επόµενο µήνα, και µετά την πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, δροµολογούν οι αρµόδιοι των πληρωµών να τακτοποιηθούν ορισµένες εκκρεµότητες τόσο από τα προγράµµατα όσο και από τις ενισχύσεις της περσινής χρονιάς. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αναφορικά µε τα προγράµµατα υπάρχουν κάποια υπόλοιπα που σχετίζονται µε εντάσεις και αιτήσεις θεραπείας στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία του έτους 2019. Όσον αφορά την ενιαία, τα απλήρωτα έχουν να κάνουν µε «κολλήµατα» λόγω δασικών χαρτών και υπολογίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Για ∆εκέµβριο οι προκαταβολές σε Νιτρικά και Βιολογικά του 2020

Από τέλη Νοεµβρίου, µε πιθανότερο στις αρχές ∆εκεµβρίου, προγραµµατίζεται να πιστωθούν οι προκαταβολές των προγραµµάτων, Νιτρορύπανση, Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία και Αυτόχθονες φυλές ζώων του έτους 2020. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η πληρωµή αφορά το 4ο έτος των παλιών και το 2ο έτος των νέων της Βιολογικής Γεωργίας, το 3ο έτος της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, το 4ο έτος των Νιτρικών και το 3ο έτος της 1ης προκήρυξης και το 2ο έτος της 2ης προκήρυξης για τις Αυτόχθονες φυλές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις