Ενιαία ενίσχυση 2020: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση
Ενιαία ενίσχυση 2020: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση

«Μήνας πληρωμών» και για τους αγρότες είναι ο Δεκέμβριος καθώς ο Οργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα εξοφλήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και την εξισωτική αποζημίωση.

Με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του Υπουργείου και του Οργανισμού Κοινοτικών Πληρωμών κι Ενισχύσεων, η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ήταν προγραμματισμένη να δοθεί στους δικαιούχους προς το τέλος του 2020 με προσδιορισμό κοντά στις 30 Δεκεμβρίου. Τα σενάρια όμως από το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να διαφοροποιούνται, καθώς μοιάζει να έχει δοθεί ήδη η εντολή για ταχύτερες πληρωμές της Β’ δόσης, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες πληρωμών και για την εξισωτική αποζημίωση του 2020.

Με βάση το νεότερο προγραμματισμό λοιπόν, το Υπουργείο στοχεύει στο να πληρωθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης μεταξύ 17 και 18 Δεκεμβρίου ή το αργότερο μία εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 23 ή 24 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό να θέτει την παραμονή των Χριστουγέννων ως την οριακά καταληκτική ημερομηνία για τις πληρωμές. Η πληρωμή αφορά στο 30% της βασικής ενίσχυσης, το σύνολο του «πρασινίσματος», το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχομένων και το πριμ της νεαρής ηλικίας - την επιδότηση για τους ηλικιακά κάτω των 40.

Μαζί, λένε οι ίδιες πληροφορίες θα πληρωθεί και η κορονίσχυση σε Καλαμών – κηπευτικά των 37,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε κοντινή ημερομηνία θα δοθεί και η εξισωτική αποζημίωση ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ με τα χρήματα αυτά να αναμένεται να βρίσκονται στα βιβλιάρια των δικαιούχων κτηνοτρόφων από το πρωί της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου.

Μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του μέτρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση ανέρχεται σε 256.900.000 ευρώ αυξημένος κατά 16,9 εκατομμύρια από τα 240 εκ.που ήταν αρχικά.

Σημειώνεται ότι αυτή η αύξηση δεν αποτυπώνεται σε όλα τα υπομέτρα καθώς για το υπόμετρο 13.2 «χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών» αποφασίστηκε μείωση της δημόσιας δαπάνης.

Πιο αναλυτικά ο προϋπολογισμός κατανέμεται ως εξής:

  • για το υπομέτρο 13.1 «χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» η δαπάνη ανέρχεται σε 181.900.000 από 150 εκατομμύρια ευρώ
  • για το υπομέτρο 13.2 «χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών» η δημόσια δαπάνη φτάνει στα 64 εκατομμύρια ευρώ από 80 εκ..
  • για το υπομέτρο 13.3 «χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» η δημόσια δαπάνη θα ανέλθει σε 11 εκατομμύρια από 10 εκ..
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις