Συνδεδεμένη ζάχαρης: Στα 175 ευρώ ανά στρέμμα η συνδεδεμένη ενίσχυση στα ζαχαρότευτλα

Το agrocapital  έπειτα από επικοινωνία του με τευτλοπαραγωγούς του νομού, επίσημα προς τον κ. Οικονόμου την αναγκαιότητα αύξησης στο ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας, που σύμφωνα με τους παραγωγούς ανέρχονται στα 240 ευρώ/στρέμμα.

Το agrocapital  έπειτα από επικοινωνία του με τευτλοπαραγωγούς επισημαίνουν  προς ΥΠΑΑΤ την αναγκαιότητα αύξησης στο ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας, που σύμφωνα με τους παραγωγούς ανέρχονται στα 240 ευρώ/στρέμμα.

Κάποιοι παραγωγοί, μάλιστα, επωμίστηκαν τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειας και συγκομιδής, ευελπιστώντας στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Τα ίδια αναφέρει και ο ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας υπενθύμισε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν λειτούργησε το εργοστάσιο ζαχαρότευτλων των Σερρών, με τον επενδυτή να μην τηρεί τους όρους της συμφωνίας, με αποτέλεσμα τα ζαχαρότευτλα να διατεθούν προς άλλες μεταποιητικές μονάδες, όπως βιοαέριο και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με πολύ χαμηλή τιμή πώλησης, 0,20 ευρώ/κιλό, που με την αφαίρεση ξένων υλών και μεταφορικών, έφτανε τα 0,15 ευρώ/κιλό.

Ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, ζήτησε τη γενικότερη στήριξη των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, συνεχίζουν να παράγουν ποιοτικά ζαχαρότευτλα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η αρωγή του ΥΠΑΑΤ προς τους τευτλοπαραγωγούς, απαιτείται να γίνει άμεσα, καθώς ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά και δεν πρέπει να συρρικνωθούν κι άλλο τα καλλιεργούμενα στρέμματα.Ο υφυπουργός κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο στήριξης των τευτλοπαραγωγών, αναγνωρίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας στον πρωτογενή τομέα.

Σχετικά με τις τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης , η τιμή μονάδος , δηλαδή ανά στρέμμα, θα είναι γύρω στα 175 ευρώ  με βάση την έκταση αναφοράς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις