Ενισχύσεις: Πώς θα μοιράζονται 240 εκατ. ετησίως σε αγρότες - κτηνοτρόφους
Ενισχύσεις: Πώς θα μοιράζονται 240 εκατ. ετησίως σε αγρότες - κτηνοτρόφους

Με 15 συνδεδεμένες ενισχύσεις (χορηγούνται με βάση την παραγωγή) να θεωρούνται «σίγουρες» στη νέα ΚΑΠ 2023-27 αλλά με αλλαγές στα ποσά που θα καταβληθούν στους παραγωγούς, δύο να είναι ακόμη υπό συζήτηση αλλά με πολλές πιθανότητες να διατηρηθούν και τέσσερις σίγουρα εκτός, φιλοδοξεί η Ελλάδα να «κλείσει» τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-27.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του powergame.gr, το ποσό που θα διατίθεται από το 2023 για συνδεδεμένες ενισχύσεις «κλειδώνει» στα 240 εκατ. ευρώ.

Από τη νέα χρονιά σταματά, λοιπόν, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης:

  • στα συμπύρηνα ροδάκινα,
  • στα σπαράγγια,
  • στους καρπούς με κέλυφος
  • στα ζαχαρότευτλα.

Η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται – με πολλές πιθανότητες επιτυχίας, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – την διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη βιομηχανική τομάτα και τα πορτοκάλια χυμοποίησης. Ωστόσο, για τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να τεθεί ως όρος για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης η χρήση συστήματος στάγδην άρδευσης.

Οι υπόλοιπες συνδεδεμένες διατηρούνται, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα στη ζωϊκή παραγωγή η υποχρεωτική συμμετοχή στο σύστημα γεωργικών συμβουλών, και τροποποιήσεις στα ποσά, όπως στις θηλάζουσες αγελάδες. Στα μήλα η συνδεδεμένη θα χορηγείται μόνο στα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Συνεπώς, στη νέα ΚΑΠ 2023-27 συνδεδεμένη ενίσχυση θα καταβάλλεται

  1. στο βαμβάκι,
  2. τη σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκώληκα).
  3. το σκληρό σιτάρι,
  4. το μαλακό σιτάρι,
  5. το καλαμπόκι (έως 770 χιλιάδες στρέμματα),
  6. το κριθάρι,
  7. το ρύζι,
  8. τους σπόρους σποράς,
  9. τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή,
  10. τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή
  11. τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση,
  12. την Κορινθιακή σταφίδα,
  13. τα μήλα
  14. το πρόβειο και αίγειο κρέας,
  15. το βόειο κρέας ανά επιλέξιμο ζώο και συγκεκριμένα: θηλυκό ζώο που έχει γεννήσει στο έτος ενίσχυσης, θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών, αρσενικά και θηλυκά ζώα, για σφαγή σε ηλικία 14-24 μηνών.

Γεωργαντάς: «Αναμένεται κάποιος περιορισμός -θέλουμε να πιστεύουμε μικρός- των συνδεδεμένων»

Την περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. «Όσον αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, πράγματι τα περισσότερα κράτη-μέλη δέχθηκαν παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα κριτήρια της προώθησης της ανταγωνιστικότητας, που πρέπει να τις χαρακτηρίζουν στα διάφορα προϊόντα.

Εμείς διαχρονικά ως χώρα έχουμε στηρίξει μεγάλο αριθμό τέτοιων προϊόντων, με λογικές και σκοπιμότητες οι οποίες είναι κατανοητές για εμάς που γνωρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στη χώρα, πλην όμως πλέον μπαίνουν κανόνες και κριτήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία πρέπει να υπηρετηθούν. Οπότε, στο ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμάς, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κριτήρια, βασικότερο των οποίων είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας. Άρα, αναμένεται κάποιος περιορισμός -θέλουμε να πιστεύουμε μικρός- των κατηγοριών οι οποίες επιδοτούνται μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Ο κ. Γ. Γεωργαντάς προανήγγειλε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του Στρατηγικού Σχεδίου. Ο ίδιος, άλλωστε, θα βρίσκεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, στο περιθώριο του οποίου αναμένεται να έχει συνάντηση με αξιωματούχους της Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα.

Γιατί δίνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις παρέχονται στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν ορισμένες καλλιέργειες, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας ή της ποιότητας των προϊόντων, την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας και σταθερής παραγωγής πρώτης ύλης στην βιομηχανία τροφίμων-ποτών, τυποποίησης, όπως επίσης και σε καλλιέργειες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για κοινωνικοοικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους.

Πηγή: Powergame

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις