M.Χαρακόπουλος: «Νέες προοπτικές για το ελληνικό βαμβάκι»

«Η προσπάθεια δύο χρόνων κατά τη θητεία μου στο ΥπΑΑΤ για πιστοποίηση της ποιότητας του βάμβακος απέδωσε καρπούς και τώρα ανοίγονται νέες προοπτικές για το ελληνικό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές», τόνισε σε δήλωσή του ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τη δημοσίευση της ΚΥΑ με την οποία το Περιφερειακό Κέντρο Βάμβακος στην Καρδίτσα αναβαθμίζεται σε Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος.

Στη δήλωσή του ο βουλευτής  Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει τα εξής:
«Η δημοσιοποίηση της Απόφασης για το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα μου προκαλεί, αναμφίβολα, ικανοποίηση. Ολοκληρώθηκε, πλέον, και τυπικά μια μακρά και επίμονη προσπάθεια που ξεκινήσαμε και διαχειριστήκαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ. Στόχος μας ήταν η απόκτηση μιας ισχυρής ταυτότητας για ένα από τα πιο εξαγώγιμα αγροτικά μας προϊόντα, τον λεγόμενο και «λευκό χρυσό του κάμπου». Η επίσημη ταξινόμηση και τυποποίησή του βαμβακιού θα πιστοποιεί την ποιότητά του, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγονται νέες προοπτικές για το ελληνικό βαμβάκι και τους παραγωγούς και μεταποιητές που επιμένουν ποιοτικά. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τελειωτικά την κρίση και θα σταθεί στα πόδια της μόνον όταν στηριχθεί στην παραγωγή και κυρίως στην ποιοτική παραγωγή και στην εξωστρέφεια.

Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους στην ευόδωση της προσπάθειάς μας τα στελέχη του ΥπΑΑΤ, τον πρόεδρο της Διακλαδικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Νίκο Σκοπιανό, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Απόστολο Δοντά, τον προϊστάμενο του Κέντρου Βάμβακος Θεσσαλίας κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, τους βουλευτές Καρδίτσης της ΝΔ κκ. Κώστα Τσιάρα, Ασημίνα Σκόδρα και Σπύρο Ταλιαδούρο, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνο Παπαλό και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο».

Δηλώσεις για το ζήτημα έκαναν επίσης ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Παπαλός και  ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Παπαλός τόνισε:
«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η δημιουργία και λειτουργία στην Καρδίτσα του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, το οποίο θα συντονίζει το έργο δυο περιφερειακών Κέντρων Βάμβακος, καθιστά την πόλη μας σημείο αναφοράς για την βαμβακοκαλλιέργεια. Αποκτούμε έτσι ως Καρδίτσα και ως ευρύτερη περιοχή ένα συγκριτικό πλεονέκτημα , ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη ενός προϊόντος μεγάλης οικονομικής σημασίας για την τοπική μας οικονομία, όπως είναι το βαμβάκι. Επίσης, η θεσμοθέτηση του ρόλου του Κέντρου για σημαντικές αρμοδιότητες θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα βάμβακος.
Η απόφαση αυτή ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής μας και αποτελεί δικαίωση της συστηματικής και συντονισμένης προσπάθεια των τοπικών φορέων για την τεκμηριωμένη διεκδίκησή του Κέντρου. Μια διεκδίκηση στην οποία ως Δήμος Καρδίτσας και ως Δημοτική Αρχή δώσαμε έμφαση αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και νοιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αίσιο αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας ,στην οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και την καθοριστική συμβολή του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε:
«Δώσαμε μάχη μαζί με το σύνολο των φορέων της Καρδίτσας (Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Δημάρχους, αγροτικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, τοπικό τύπο) όχι μόνο να μην μεταφερθεί το κέντρο αλλά και να αναβαθμιστεί. Έτσι με τη ουσιαστική συνδρομή του Θεσσαλού πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου πετύχαμε την αναβάθμιση του Κέντρου προς όφελος της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας. Το Εθνικό, πλέον, Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, σηματοδοτεί την αναγνώριση της περιοχής μας ως επίκεντρο της βαμβακοκαλλιέργειας και με τη δράση και την έρευνα που θα αναπτύξει, θα στηρίξει τους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας. Διαβεβαιώνουμε τους Καρδιτσιώτες ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για αναβάθμιση της περιοχής μας στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις