Μετά την ακαρπία και την απώλεια εισοδήματος, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να στηριχθούν

Οι ελαιοπαραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από ακαρπία κατά την περυσινή χρονιά, και κατά συνέπεια επλήγη και το εισόδημά τους, πρέπει σήμερα να στηριχθούν, καθότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής των παροχών ρεύματος στις γεωτρήσεις τους, επισημαίνει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Μανιάτη και Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει την σημασία του θέματος καθότι από μια τέτοια ενέργεια, κινδυνεύουν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τα ελαιόδενδρα κλπ καθώς και τα ζώα των αγροτών.

 

Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της χώρας σε ελαιόλαδο αριθμώντας 33.000.000 ελαιόδεντρα και παραγωγή σε ετήσια βάση 100-120 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδου. Παράλληλα η ελαιοκομική δραστηριότητα αποτελεί το κύριο εισόδημα 100 χιλιάδων γεωργικών οικογενειών με ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη οικονομία της Κρήτης.  Ωστόσο, την περασμένη ελαιοκομική περίοδο, η παραγωγή ελαιόλαδου ήταν μειωμένη προσεγγίζοντας το μισό της μέσης ετήσιας παραγωγής, δηλαδή για την περίοδο 2013-2014 κυμάνθηκε στις 50-60 χιλιάδες τόνους, πράγμα που σημαίνει απώλεια εισοδήματος από 125 έως 150 εκατομμύρια ευρώ.

 

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι η επικράτηση μη ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών από την αρχή του περασμένου έτους και κυρίως μεταξύ Απριλίου και Μαΐου οι οποίες επέδρασαν αρνητικά στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιόδεντρων. Με βάση τα καταγεγραμμένα μετεωρολογικά δεδομένα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο επικράτησαν ισχυροί νότιοι άνεμοι και υψηλότερες σχετικά θερμοκρασίες ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων μειώθηκε σημαντικά περιορίζοντας την διαθέσιμη εδαφική υγρασία, κατά τη κρίσιμη περίοδο των δένδρων.

                                                      

Όπως υπογραμμίζει στο έγγραφό του ο Λ. Αυγενάκης: «όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά και το εισόδημα των αγροτών, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινώσει πολύ τα οικονομικά των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι λόγω ακαρπίας- σχοινοκαρπίας προηγούμενων ετών, αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την χρήση των γεωτρήσεών τους. Η ΔΕΗ από την πλευρά της ειδοποιεί ότι θα διακόψει άμεσα τις παροχές ρεύματος εάν δεν καταβάλλουν τουλάχιστον το 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προκειμένου να προβούν σε διακανονισμό κάτι το οποίο όμως είναι αδύνατο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως θα είναι καταστροφικό για τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο που διανύουμε.»

 

Τέλος ο Λευτέρης Αυγενάκης ερωτά τους αρμοδίους Υπουργούς ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση, και να μην διακοπούν οι παροχές ρεύματος προς τους ελαιοπαραγωγούς των οποίων τα ελαιόδενδρα επλήγησαν από ακαρπία και πότε θα εκδοθεί το πόρισμα από την επιστημονική επιτροπή για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από ακαρπία, με ποια διαδικασία και πότε θα καταβληθούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις