Στο ΥΠΟΙΚ για έγκριση οι αποζημιώσεις για την ακαρπία

Στην τελική φάση μελέτη για ένταξη νέων κινδύνων στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ

Απάντηση Κουκουλόπουλου προς Αυγενάκη

Για την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες των οποίων οι ελαιοκαλλιέργειες επλήγησαν από ακαρπία το 2013, καθώς και την ένταξη νέων κινδύνων στους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ, απαντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκης.

Αποζημιώσεις από ακαρπία

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Π. Κουκουλόπουλου «ο σχετικός φάκελος του προγράμματος εστάλη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση του προϋπολογισμού του προγράμματος, η οποία αναμένεται και εφόσον εγκριθεί η σχετική δαπάνη, o φάκελος θα ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2013 και θα υποβληθεί από τους αρμόδιους φορείς στην Ε.Ε. για την τελική έγκριση. Οι δε ενισχύσεις θα δοθούν μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε. και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. »
    
Ένταξη νέων κινδύνων στους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού: «η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με την ένταξη νέων κινδύνων στους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ και η δικαιότερη κατανομή των εισφορών αποτελούν κεντρικό στόχο του ΥΠΑΑΤ. Ο Οργανισμός ύστερα από τη διενέργεια διαγωνισμού έχει αναθέσει την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης που θα περιλαμβάνει:
-    Το ύψος των εισφορών.
-    Τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης στους θεσμικά ασφαλιζόμενους κινδύνους, της μερικής ή ολικής απώλειας της ηρτημένης παραγωγής ή της μειωμένης καρπόδεσης, λόγω συνδυασμού «λοιπών δυσμενών αιτιών» για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
-    Την υποχρεωτική ασφάλιση της κάλυψης της ηρτημένης παραγωγής από το ζημιογόνο αίτιο της πυρκαγιάς.
-    Την υποχρεωτική ή προαιρετική κάλυψη του κινδύνου του χαλαζιού στο στάδιο της ανθοφορίας των καρποφόρων δέντρων.
-    Την προαιρετική κάλυψη των ζημιών που προξενούνται από εντομολογικές προσβολές στην καλλιέργεια του βαμβακιού.
Ο χρόνος υλοποίησης του Έργου ορίζεται σε 4 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης. Η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο.»

Όσον αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων, σημειώνεται ότι, «για τις ανάγκες της έγκαιρης εκτιμητικής διαδικασίας, πέρα του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη εποχικού γεωτεχνικού προσωπικού 8μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ. Οι συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για την έγκαιρη ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ θα οδηγήσουν μεταξύ των άλλων και στην πιο γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις