Μην ξεπουλάτε τη φέτα στις ΗΠΑ!

Να μην ενδώσει η ΕΕ στις πιέσεις των ΗΠΑ που αξιώνουν να μην αναγράφονται οι γεωγραφικές ενδείξεις σε ΠΟΠ, όπως η φέτα ή το τσίπουρο, στην επικείμενη Εμπορική Συμφωνία (TTIP), κάλεσε την Επίτροπο Εμπορίου κ. Cecilia Malmstrom, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός παρεμβαίνοντας στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), που διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας, για την υπό διαπραγμάτευση Εμπορική Συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ χαρακτήρισε ύβρη την αξίωση των Αμερικανών Εξαγωγέων για απρόσκοπτη εισαγωγή στα κράτη-μέλη «αμερικάνικων τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα». Ενώ  από τη φαρέτρα των επιχειρημάτων του ανέσυρε την Οδύσσεια του Ομήρου και την αναφορά στον «πρώτο τυροκόμο, τον κύκλωπα Πολύφημο» ζητώντας «η Ευρώπη να μην ξεπουλήσει την ψυχή της».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χαρακόπουλος: «η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Οφείλουμε, όμως, να είμαστε προσεκτικοί. Δεν επιτρέπεται οι συμφωνίες αυτές να αποτελέσουν έναυσμα για οπισθοχώρηση σε βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα διαφάνειας. Τα διαπραγματευτικά κείμενα πρέπει να είναι εις γνώσιν όλων και οι Συμφωνίες να κυρώνονται και από τα εθνικά κοινοβούλια.

Δεν πρέπει να δεχθούμε υποβάθμιση στις υψηλές προδιαγραφές προστασίας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος και επ’ ουδενί να μην ανοίξει η πίσω πόρτα για την είσοδο μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Τέλος, αδιαπραγμάτευτη πρέπει να είναι η αναγραφή των Γεωγραφικών Ενδείξεων στα αγροτικά προϊόντα (ΠΟΠ/ΠΓΕ). Εκλέγομαι σε μια περιοχή που παράγει εξαιρετικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, όπως το αλκοολούχο ποτό τσίπουρο και το τυρί φέτα. Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των  ΗΠΑ με την οποία καλείται η ΕΕ “να ανοίξει τις αγορές των κρατών-μελών σε αμερικάνικα τυριά όπως φέτα και παρμεζάνα”(!) είναι ύβρις προς την ιστορία. Παρουσιάζουν, ως αμερικάνικο τυρί τη φέτα, για την οποία έχουμε πρώτη αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου, τον 8ο αιώνα π.χ., με πρώτο τυροκόμο τον κύκλωπα Πολύφημο.

Κυρία Επίτροπε, οι Γεωγραφικές Ενδείξεις είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, κομμάτι της ψυχής της. Ελπίζω να μην την ξεπουλήσουμε!»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις