Αλλαγές στον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων


Αναφορά Αυγενάκη στην επιστολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου

Στον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων και τις χρονοβόρες και δύσκολες διαδικασίες που προβλέπονται, αναφέρεται σε παρέμβασή του, ο  Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, διαβιβάζοντας επιστολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου.
                
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Σύμφωνα, με τις διατάξεις του ν.4172/2013 άρθρο 39 παρ. 1 και 2 και άρθρο 22, με την ΠΟΛ 1069/23.3.2015 άρθρο 39 και το ν.1249/1982 άρθρο 41α, προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες πολύ χρονοβόρες και δύσκολες, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συμπλήρωση των προβλεπομένων εντύπων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων».
    
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «επιπλέον το μέτρο αυτό αφ’ ενός επιτείνει σε μεγάλο βαθμό τα ήδη δραματικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα του Αγροτικού Τομέα στη χώρα μας, αφ’ ετέρου δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις και μεγάλες αδικίες για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια (π.χ. παραθαλάσσια) με μεγάλες αντικειμενικές αξίες που έχουν την ίδια όμως ακαθάριστη πρόσοδο με άλλα πολύ μικρότερης αντικειμενικής αξίας».

Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «επειδή είναι αδύνατο έως ανέφικτο να προσδιοριστούν οι αξίες των αγροτεμαχίων με την διαδικασία αυτή, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων, επειδή χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν και υπό τον κίνδυνο να μην υποβληθούν ή να υποβληθούν δηλώσεις χωρίς τον ορθό υπολογισμό των παραπάνω, προτείνεται μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τελικός χειρισμός επί του θέματος, ειδικά  για τις δηλώσεις του Φορολογικού έτους  2014  να ισχύσει η  λύση τεκμαρτού προσδιορισμού της ιδιόχρησης  ανά στρέμμα γης με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013 και που μπορεί να γίνει σε άμεσο χρόνο  χωρίς να δημιουργηθούν   προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις