Να διαγραφούν τα δυσβάσταχτα πρόστιμα για αλλοδαπούς αγρεργάτες

«Η Ελλάδα που είναι πύλη εισόδου μεταναστών θεσπίζει την πιο χαλαρή νομοθεσία για την παροχή ιθαγένειας απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής. 
Στην ομιλία του ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι το πρόβλημα με την ιθαγένεια των παιδιών -που πολλά από αυτά δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα από την Ελλάδα και τα οποία φοιτούν σε ελληνικά σχολεία- ορθώς τίθεται προς επίλυση. Εντούτοις, όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε κάποιες σημαντικές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

Ο κ. Χαρακόπουλος διαφώνησε με την άμεση απόδοση ιθαγένειας με την εγγραφή του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού, επισημαίνοντας ότι «το θέμα της προσωπικής βούλησης του ανήκειν σε μια εθνική συλλογικότητα δεν μπορεί να αφορά ανήλικους, των οποίων η προσωπικότητα, τουλάχιστον νομικά, δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι τα παιδιά αυτά που θα αποφασίσουν για το που και εάν θέλουν να ανήκουν. Αυτό μπορεί να ισχύει, με τις προϋποθέσεις που σε γενικές γραμμές προβλέπονται από το νομοσχέδιο, εφόσον το παιδί κλείσει τα 18του χρόνια. Προς τι, λοιπόν, αυτή η πρεμούρα από την κυβέρνηση; Θέλει απλώς να επιλύσει το πρόβλημα ή μήπως επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ιδεοληπτικές εμμονές τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, για το μεταναστευτικό. Εμμονές που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς με τη θεωρία για τα ‘‘ανοιχτά σύνορα’’. 

Και συνέχισε λέγοντας «Φοβάμαι ότι σε συνδυασμό με μια σειρά πρόνοιες του νομοσχεδίου, όπως οι νέες προϋποθέσεις για την οικογενειακή επανένωση ή η μείωση των απαιτούμενων συνεχών ετών διαμονής για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, στέλνεται ένα λάθος μήνυμα, του τύπου ‘‘ανοίξαμε και σας περιμένουμε’’. Και αυτή, η, ελαφρά τη καρδία, παροχή ιθαγένειας, άδειας παραμονής, η ανυπαρξία μέτρων αναχαίτισης των μεταναστευτικών κυμάτων στέλνει ένα μήνυμα παντού ότι υπάρχει ένα εύκολα προσβάσιμο έδαφος της ΕΕ, στο οποίο παρουσιάζονται συχνά ευκαιρίες και τρόποι νομιμοποίησης. Η Ελλάδα, καλώς κακώς, είναι η ακριτική ζώνη της Ευρώπης, γειτνιάζει με περιφέρειες που ο πόλεμος, οι συγκρούσεις, η ανέχεια είναι μια μόνιμη πραγματικότητα. Και όσες καλές διαθέσεις και αν έχουμε να βοηθήσουμε όσους κατατρεγμένους βρεθούν στη χώρα μας, αυτό είναι αδύνατο. Όπως, επίσης, είναι αδύνατο και απαράδεκτο συνάμα να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια τεράστια κατασκήνωση προσφύγων και μεταναστών. Γιατί αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελλήνων πολιτών ούτε και των μεταναστών».

ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
Σχετικά με τους εποχικούς εργάτες ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε: «Αντιθέτως, η οργανωμένη παρουσία μεταναστών ως εποχικοί εργάτες γης είναι προς όφελος και των παραγωγών και των μεταναστών. Την επίλυση αυτού του ζητήματος, είχα άλλωστε ζητήσει και στο παρελθόν, αναφερόμενος στους παραγωγούς της Αγιάς και του Τυρνάβου, με ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τους εποχικούς εργαζόμενους μετανάστες, που να προστατεύει και τους ίδιους, αλλά και τους παραγωγούς και εν τέλει να ενισχύει τα ασφαλιστικά ταμεία, που αιμορραγούν από την ανασφάλιστη εργασία. Είναι, λοιπόν, θετική η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας. Η ρύθμιση αυτή πιστεύω ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί με διαγραφή ή γενναία μείωση των δυσβάσταχτων προστίμων (της τάξης των 10 χιλιάδων ευρώ) που έχουν επιβληθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους, διότι λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων είχαν στη δούλεψή τους παράνομους αλλοδαπούς αγρεργάτες».   

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις