Ο Μ. Τζελέπης αιτείται τροποποίηση του Νομοθετικού Πλαισίου για την έκδοση νέων αδειών υπαίθριου εμπορίου

Με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 8222/14-9-2016 Ερώτησή του, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης αιτείται την «τροποποίηση του ισχύοντος Νομοθετικού πλαισίου για τις νέες άδειες υπαίθρου» από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Ειδικότερα, στην Ερώτησή του ο Βουλευτής τονίζει ότι: «Με Νόμο καταργήθηκε η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών υπαίθριου εμπορίου. Οι ενδιαφερόμενοι που είχαν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση άδειας μέχρι και την 14-05-2014 και εκκρεμούσε η αίτησή τους θα λάβουν την άδεια σύμφωνα με την προϊσχύουσα διαδικασία (Π.Δ 254/2005), ενώ παράλληλα οι άδειες των παλαιών δικαιούχων θα ανανεώνονται μέχρι την συνταξιοδότησή τους χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας σε νέο δικαιούχο. Η εφαρμογή του Νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες και δη στους νέους παραγωγούς. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας δέχονται καθημερινά, έντονες πιέσεις από παραγωγούς για άδειες υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, αλλά ιδιαίτερα από νέους γεωργούς (ενταγμένους στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών του μέτρου 1.1.2  ή ανέργους των αστικών περιοχών που επανακάμπτουν στις κοινότητές τους και ξεκινούν, για πρώτη φορά, αγροτική δραστηριότητα), που επέλεξαν να ασχοληθούν με την παραγωγή φρούτων, κηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων. Οι νέοι γεωργοί, όταν εντάσσονταν στο πρόγραμμα ή ξεκινούσαν την αγροτική τους δραστηριότητα, θεωρούσαν δεδομένη (με τα μέχρι τότε ισχύοντα) τη δυνατότητα διάθεσης της παραγωγής τους από τους ίδιους, γεγονός που θα τους εξασφάλιζε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Τώρα, οι περιορισμοί αυτοί ως προς την απόκτηση της άδειας τους έχουν οδηγήσει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, καθώς επίσης και η δυνατότητα να πωλούν μόνο στο αγρόκτημά τους είναι πλήρως ανεφάρμοστη και ανεδαφική».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη: «ο Νομός Σερρών είναι κυρίως αγροτικός Νομός και το ζήτημα αφορά μία μεγάλη μερίδα, κυρίως νέων παραγωγών και αγροτών, ενώ παράλληλα η ερμηνευτική εγκύκλιος αποδεικνύει την πλήρη απόσταση των συντακτών από την αγροτική πραγματικότητα. Επειδή, στη σημερινή, δεινή, οικονομική συγκυρία οφείλει η Πολιτεία να δίνει λύσεις στα προβλήματα και όχι να δημιουργεί προβλήματα πάνω στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως επίσης και σε μία εποχή έντονων οικονομικών δυσχερειών είναι επιτακτική ανάγκη να συνδέουμε την παραγωγή με την κατανάλωση και όχι να την αποσυνδέουμε και να την απορυθμίζουμε» ζήτησε από τον Υπουργό να προβεί σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης που θα τροποποιεί το ισχύον Νομικό πλαίσιο για την έκδοση νέων αδειών υπαίθριου εμπορίου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις