Aνάγκη διατήρησης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ

Ισχυρός προϋπολογισμός για την Ευρωπαϊκή Γεωργία, στήριξη των μειονεκτικών περιοχών, ουσιαστικά κίνητρα για τους νέους αγρότες, οι προτεραιότητες της ΝΔ για τη νέα ΚΑΠ

Φωτεινή Αραμπατζή στη Διακοινοβουλευτική για τη Γεωργία στο Ζάγκρεμπ

 

Στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη με θέμα «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στη διαμόρφωση του μέλλοντος των τροφίμων και της Γεωργίας στο δρόμο προς τη νέα ΚΑΠ», που έλαβε χώρα στο Κροατικό Κοινοβούλιο, στο Ζάγκρεμπ, στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2018, συμμετείχε εκπροσωπώντας τη ΝΔ, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος κυρία Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία Βουλευτής τοποθετήθηκε στις Συνεδριάσεις της διάσκεψης αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων για την Μελλοντική ΚΑΠ 2021-2027, καθώς και για το ζήτημα της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Γεωργίας.

Αναφερόμενη στο μείζον θέμα των Στρατηγικών Σχεδίων, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Phil Hogan πρωτίστως υποστήριξε την πάγια θέση της ΝΔ, ήδη από το 2017, περί μη εναρμόνισης των άμεσων ενισχύσεων ή αλλιώς «εξωτερική σύγκλιση».

Η Τομεάρχης της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ισχύει σήμερα, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που υποφέρει από πρωτοφανείς υφεσιακές, αντιαγροτικές πολιτικές, καθώς και τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο επίπεδο του 13% αντί του 10%, που προτείνει η Ε. Επιτροπή.

Η κυρία Αραμπατζή επιχειρηματολόγησε για τον σημαντικό περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζουν περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και συνεπώς για την αναγκαιότητα παραμονής της εξισωτικής αποζημίωσης ως αγροπεριβαλλοντικού μέτρου στο 30% του Πυλώνα ΙΙ, προκειμένου να μην απομειωθούν περαιτέρω τα αναπτυξιακά κονδύλιά του, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την όποια ανταμοιβή επίδοσης «performance bonus» ή οποιουδήποτε άλλου μέτρου, που μπορεί να λειτουργήσει τιμωρητικά προς τους αγρότες, ειδικά σε χώρες όπου λόγω της πολιτικής ηγεσίας δεν έχει γίνει η αναγκαία προετοιμασία.

Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης, υπό το πρίσμα της νέας ΚΑΠ, η κυρία Αραμπατζή τόνισε ότι προερχόμενη από μια χώρα αντιμέτωπη με το πρόβλημα του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού, ως ΝΔ υποστηρίζουν με κάθε τρόπο την είσοδο των νέων αγροτών στο επάγγελμα με όρους επιχειρηματικής προοπτικής.

Γι αυτό, όπως είπε, η πρόταση της Επιτροπής δεν πρέπει να εξαντληθεί στις καλές προθέσεις, αλλά σε ουσιαστικά εργαλεία υποστήριξης των νέων και νεοεισερχομένων αγροτών.

Μέτρα, όπως η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης, η διεύρυνση της διάρκειας της συμπληρωματικής χρηματοδότησης από 5 σε 7 έτη καθώς και η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία των αγροτικών περιοχών, είναι αναγκαία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες στην Ελλάδα και στην ανάγκη αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να υπάρχει αντίκρισμα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ενώ έθεσε και το μείζον θέμα πρόσβασης στην αγροτική γη.

Κλείνοντας, η Σερραία Βουλευτής επισήμανε ότι η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψηφιακή Γεωργία, τη συμβολή της τελευταίας στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της αποδοτικότητας και υπογράμμισε την προγραμματική προτεραιότητα της ΝΔ στα ζητήματα της Γνώσης και Καινοτομίας, όπως αποδείχθηκε και από το σχεδιασμό, που έκανε στην τρέχουσα ΚΑΠ 2014-2020.

Τέλος, η κυρία Αραμπατζή στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Zagreb, είχε εκτενή συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Phil Hogan καθώς και με ομολόγους της από άλλες χώρες της ΕΕ, που μετείχαν στη διάσκεψη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις