Ελλάδα-Ινδία-Οικονομία

Άρθρο του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής Γιώργου Αρβανιτίδη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο grtimes για την επικείμενη ΔΕΘ.


Με αφορμή την Ινδία ως τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ και την παράδοση που θέλει τη Θεσσαλονίκη να είναι κάθε Σεπτέμβριο το βήμα των κυβερνητικών οικονομικών εξαγγελιών είναι ευκαιρία να δούμε συνολικά τη θέση – και σχέση  – της χώρας μας με τις ραγδαία αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες.

Την στιγμή που η Βρετανία αναζητά συναινετικό διαζύγιο με ασφαλή διέξοδο απαγκίστρωσης από την Ε.Ε. εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή απομονωτισμού η πρώην αποικία της η Ινδία παρουσιάζει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης αλλά και κάθε υπεύθυνου χάραξης αναπτυξιακών πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά προς την ανατολή.

Στοιχεία όπως:

  • Οι μεγάλες πιθανότητες που έχει η Ινδία να γίνει η 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε απόλυτους αριθμούς, τα αμέσως επόμενα χρόνια,
  • Οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξής της που για πολλά χρόνια είναι κοντά στο 7%,
  • Ο αριθμός των Ινδών τουριστών που υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια για το 2020,
  • Η εξαιρετική φήμη που έχουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις της στον τεχνολογικό τομέα,
  • Η κινηματογραφική βιομηχανία που σύμφωνα με ειδήμονες του χώρου έχει αρχίσει να ξεπερνά αυτή του Hollywood,

κάθε άλλο παρά αδιάφορους θα πρέπει να μας αφήνουν.

Αυτό λοιπόν που περιμένω να ακούσω από το αναπτυξιακό και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό είναι το πώς σχεδιάζουν να επωφεληθεί η ελληνική οικονομία αλλά και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη από τα παραπάνω – ενδεικτικά και μόνο – στοιχεία. Και πιο συγκεκριμένα, πώς δηλαδή ο αριθμός των Ινδών τουριστών θα αυξηθεί από τους 35.000 που ήρθαν το 2018 στη χώρα μας, πώς θα υπάρξουν συνέργειες στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας αιχμής, πώς θα προσελκύσουμε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, πώς θα γίνουμε η πύλη στην Ευρώπη για Ινδικές εταιρίες κ.α.

Σε αυτά πρέπει να στοχεύουμε αν θέλουμε να δούμε ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομίας που μπαίνει σε νέες εποχές εμπορικών συμμαχιών και ανταγωνισμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις