Νέες πολιτικές για τον αγροτικό τομέα

Κατά την Ομιλία του στο Κιλελέρ της Λάρισας, στα πλαίσια του εορτασμού της 45ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚτης 3ης του Σεπτέμβρη, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολος Πάνας, τόνισε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην πρωτογενή παραγωγή και στον αγροτικό κόσμο μέσω της τεχνολογίας και της επένδυσης στην εκπαίδευση.

Βασικά σημεία από την ομιλία του Βουλευτή έχουν ως εξής :

«Από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς 45 χρόνια πριν, ο χώρος που εκπροσωπούμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγροτικό κόσμο. Όπως τότε έτσι και σήμερα είμαστε εδώ. Όχι με λόγια όπως κάνουν άλλοι, αλλά με πράξεις και πολιτικές που θα επιβάλουμε ώστε να βελτιώσουμε την ζωή σας σε όλα τα επίπεδα.

Αντιδρώντας στη συστηματική απαξίωση πρέπει να προωθήσουμε πολιτικές για:

 

 • Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, μέσω αναδιαρθρώσεων , καινοτομιών , νέων τεχνολογιών.
 • Τη συστηματική παρακολούθηση της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων.
 • Την εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.
 • Πολιτικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη βιολογικών και εναλλακτικών καλλιεργειών.
 • Προώθηση των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.
 • Την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μέσω της τυποποίησης και της πρωτοτυπίας στη συσκευασία.
 • Την ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων αγροτών.
 • Την οργάνωση του γεωργικού κλάδου σύμφωνα με πετυχημένα μοντέλα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .
 • Την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή ολοκληρωμένων δράσεων διά βίου εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού.

 

Είναι η στιγμή να μιλήσουμε τώρα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή αγροτικής στρατηγικής πάνω σε 3 άξονες, με γνώμονα τα πλεονεκτήματα της χώρας μας,

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Στρατηγική Ανάπτυξη
 2. Οικονομική Ανάπτυξη
 3. Κοινωνική Ανάπτυξη

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, σε ένα περιβάλλον όπου όλα αλλάζουν και εξελίσσονται δυναμικά. Τα επόμενα χρόνια, η ευφυής γεωργία θα μπορούσε να ωφελήσει τους αγρότες να παράγουν με ακρίβεια και μειωμένο κόστος.

Πρωτότυπες λύσεις που σχετίζονται με τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, όπως για παράδειγμα big data και analytics, IoT, AI, mobile και web εφαρμογές που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προκλήσεις του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα.

Ο αγρότης του σήμερα μπορεί να κάνει τη ζωή του εύκολη με μεγάλες αποδόσεις στην παραγωγή προϊόντων. Να χρησιμοποιήσει αυτόματους  ελκυστήρες, τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα για ψεκασμό και drones για επιθεώρηση χωραφιών και ζώων. Ένα ρομπότ που μπορεί να ξεχορταριάσει, μειώνοντας την ανάγκη για ζιζανιοκτόνα. Να λαμβάνει με μήνυμα στο τηλέφωνο στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του, όπως οι εδαφικές και οι μετεωρολογικές συνθήκες, πληροφορίες για το αν η καλλιέργειά τους χρειάζεται πότισμα, λίπασμα, ή τη λήψη κάποιου είδους προληπτικού μέτρου για την αντιμετώπιση ασθενειών.

 Με την χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να επιτευχθεί :  

 • Αύξηση του κέρδους του παραγωγού μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και την ορθολογική χρήση αγροχημικών.
 • Βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος .
 • Μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της γεωργίας λόγω της ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού.
 • Πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή, χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών.
 • Δημιουργία πρόσθετης αξίας στα αγροτικά προϊόντα μέσω της εξασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων και της πλήρους ιχνηλάτησης των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής.
 • Συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., το οποίο αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής.
 • Πρόσβαση των ερευνητών και των ερευνητικών κέντρων σε τεράστιο όγκο δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς.
 • Ενθάρρυνση της καινοτομίας για τη δημιουργία νέων εφαρμογών και λογισμικού στη βάση της αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων.
 • Πρόσβαση από τους καταναλωτές σε υψηλότερης ποιότητας προϊόντα.

Αυτή είναι η νέα ατζέντα του χώρου μας για την αγροτική ανάπτυξη της  χώρας μας.   Μια ατζέντα που έχει ως επίκεντρο τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το ίδιο το περιβάλλον.

Σήμερα από τη Λάρισα, στην επέτειο του Κινήματος μας, δηλώνουμε  ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων που θέτουμε μέσα από συνεργασίες με Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Κέντρα, Ομάδες τοπικής δράσης, Κεντρικές Υπηρεσίες, Φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά με αγροτικές οργανώσεις.  

Με περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια έχω την πεποίθηση ότι θα κάνουμε το όραμά μας για σας, για μας και για τα παιδιά μας, πράξη.»

Δείτε επίσης