Αποστόλου προς Βορίδη: Αν αντιμετωπίσετε τις κινητοποιήσεις των αγροτών με το δόγμα σας της αναγκαιότητας του ξύλου θα μας βρείτε απέναντι

Κατά την παρέμβασή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου, στην επίκαιρη επερώτηση με θέμα «Η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του», αναφέρθηκε ιδιαίτερα απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο που οι αγρότες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, μια και η αποτίμηση των εισοδημάτων τους δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες που τους δημιούργησε η Ν.Δ., θέλω να σας προειδοποιήσω ότι τις απόψεις σας περί αναγκαστικότητας να τις ξεχάσετε. .Αν η κυβέρνησή σας επιχειρήσει να τις χρησιμοποιήσει για τις διαδηλώσεις και τις διεκδικήσεις, ξεκινώντας από τους αγρότες, θα μας βρει απέναντί της.»

 

Ακολουθεί η ομιλία του:

«Σας διαβάσαμε χτες, σας ακούσαμε σε επανάληψη και σήμερα. Φαίνεται ότι με την επίκαιρη επερώτησή μας αναγκαστήκατε να τοποθετηθείτε πάνω στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού χώρου, γιατί σας έχουμε συνηθίσει να κινήστε διαρκώς πέριξ των αντιλήψεών σας ότι, για την επιβολή του νόμου και της τάξης το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας και αν υπάρχει δυνατότητα βρίσκετε και δύο λόγια για τα προβλήματα των αγροτών, πάντα βέβαια στα πλαίσια των γνωστών ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων της κυβέρνησής σας.

Στα περισσότερα από αυτά που αναφέρατε οι συνάδελφοί μου που υπογράφουν την επερώτηση τοποθετήθηκαν διεξοδικά και τεκμηριωμένα αποδόμησαν τις θέσεις σας. Επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο που οι αγρότες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, μια και η αποτίμηση των εισοδημάτων τους δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες που τους δημιουργήσατε, θέλω ξεκινώντας να σας προειδοποιήσω ότι αυτές τις απόψεις σας περί αναγκαστικότητας να τις ξεχάσετε.

Αν η κυβέρνησή σας επιχειρήσει να τις χρησιμοποιήσει για τις διαδηλώσεις και τις διεκδικήσεις, ξεκινώντας από τους αγρότες, θα μας βρει απέναντί της.

Γιατί να μην αντιδράσουν για παράδειγμα οι ελαιοπαραγωγοί, όταν τη στιγμή που τους διαβεβαίωνε ο Υπουργός ότι ελέγχει τις αγορές, βλέπουν τη τιμή του λαδιού, που πέρυσι ξεπέρασε τα 3 ευρώ, να μην ξεπερνά φέτος τα δύο;

Γιατί να μην αντιδρούν για παράδειγμα οι αιγοπροβατοτρόφοι όταν βλέπουν τον Υπουργό, που θα ήλεγχε τις τιμές του γάλακτος, να υπονομεύει τη δική τους παρουσία, στη διεπαγγελματική οργάνωση φέτας, μειώνοντας την εκπροσώπησή τους στο 15%.

Καταφέρατε, ένα θεσμό που μπορούσε να προσφέρει πολλά, να τον μετατρέψετε σε εργαλείο διεκδίκησης καρεκλών στα Δ.Σ. Διαλύσατε κάθε προσπάθεια συναινετικής λειτουργίας.

Από τη πρώτη σας ημέρα στο Υπουργείο βαλθήκατε να αλώσετε το συνεταιριστικό χώρο .Κι αυτό φαίνεται στο ν/σ που φέρνετε.

Ειδικά με τη ρύθμιση που εισηγείσθε, για την είσοδο των ιδιωτών στο κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών και μάλιστα με δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα διοίκησης, ευνοείτε σκανδαλωδώς όλους αυτούς που θέλουν να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών, με πολύ λίγα χρήματα, σε φυσικά πρόσωπα.

Ξέρετε ποιοι συνεταιρισμοί θα κάνουν χρήση των διατάξεων που θα ψηφίσετε; Αυτοί που πίσω τους κρύβονται οι κακόβουλοι ανταγωνιστές, οι ίδιοι ή με παρένθετα πρόσωπα, για να αποσπούν από πρώτο χέρι χρήσιμες πληροφορίες όπως τιμές, ποσότητες, πελάτες, αποθέματα κτλ..

Δεν θα υπάρξουν σοβαροί συνεταιριστές που θα εφαρμόσουν αυτό το νόμο. Θα τρίζουν τα κόκαλα και του δικού σας συνεταιριστή, του Μπαλτατζή.

Οι προθέσεις σας είναι εμφανείς. Από τη μια μεριά θέλετε να υπηρετήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούσαν στη τροπολογία σας για το Κιάτο και από την άλλη να παραδώσετε το συνεταιριστικό χώρο σε αυτούς που χρόνια τον λυμαίνονταν. Ήταν αντισυνταγματική η συγκεκριμένη τροπολογία σας γιατί αμφισβητήσατε απροκάλυπτα τη δικαστική εξουσία και απαράδεκτη γιατί δεν είναι δυνατόν όταν χάνονται υποθέσεις στο ΣτΕ να ακυρώνονται με τροπολογίες πριν στεγνώσει το μελάνι;

Εμείς κάναμε τη θεσμική παρέμβαση στο συνεταιριστικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την ανυποληψία και τη κακοδιαχείριση, ψηφίζοντας νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού που καθιερώνει κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.

Ο νόμος 4384/2016  λειτούργησε αποτελεσματικά γιατί βοήθησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα υπάρχοντα κουφάρια. Από 6.500 συνεταιρισμούς που βρήκαμε λειτουργούν σήμερα 800, από τους οποίους οι 100 είναι νέοι.

Και με αυτούς τους συνεταιρισμούς προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που κληρονομήσαμε από τις δικές σας κυβερνήσεις , της ανάκτησης 450 εκατ. Θα μειωθούν χάρις στις προσπάθειες που κάναμε στο ποσό των 90 εκατ. και σύντομα εσείς θα το ανακοινώσετε ως επιτυχία σας.

Έρχομαι στα ζητήματα της ΚΑΠ. Σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου είχατε συμφωνήσει με τη θέση μας, ότι είμαστε αρνητικοί τόσο στην οποιαδήποτε μείωση των πόρων της ΚΑΠ, όσο και στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων.

Έκτοτε έχουν γίνει πολλά, χωρίς από τη πλευρά σας να αξιοποιήσετε το θετικό κλίμα που σας παραδώσαμε και τις συμμαχίες που εξασφαλίσαμε, με το κοινό υπόμνημα που υπογράψαμε στη Μαδρίτη το 2017, με τους Υπουργούς Γεωργίας της Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Φιλανδίας, με το οποίο ζητάμε τη διατήρηση των σημερινών πόρων για την ΚΑΠ.

Το υπόμνημα αυτό όχι μόνο υποστηρίχθηκε από άλλους εννέα (9) Υπουργούς όταν το παρουσιάσαμε στο Συμβούλιο Γεωργίας στις 18/6 στις Βρυξέλλες, αλλά και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Μάλιστα τις θέσεις που εκφράστηκαν υπερασπίστηκε με δήλωσή του στις 22/6 και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν .

Για τη σύγκλιση, όπως γνωρίζετε, μετά από δικές μας σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις και με την ενεργό συμμετοχή και άλλων χωρών πετύχαμε μία σημαντική αλλαγή, τη διαγραφή στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Προεδρίας  της λέξης πλήρους. Την υπερψήφισαν 23 χώρες. Τη στήριξε ο Επίτροπος Χόγκαν. Υιοθετήθηκε στις τελικές  προτάσεις της Ε. Επιτροπής .

Για το ίδιο θέμα ,μετά από δική μας πρωτοβουλία συντάξαμε  με χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Κύπρος, Σλοβενία, που θίγονται από την εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, κοινό έγγραφο το οποίο και στείλαμε στην Ε. Επιτροπή.

Από τη δική σας πλευρά καμία κινητικότητα για τα συγκεκριμένα θέματα. Από το ρεπορτάζ δε για το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών του Δεκεμβρίου του 2019 προκύπτει ότι και η Γερμανία συνήψε συμφωνία με Ισπανία και Γαλλία για τη νέα ΚΑΠ ,με περιεχόμενο ανάλογο του υπομνήματος.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Γιατί δε συμμετείχατε εσείς σε αυτή τη συμφωνία, όταν εμείς είχαμε πρωτοστατήσει στη προηγούμενη; Μήπως δε θέλατε να στηρίξατε τη συμμαχία που είχαμε δημιουργήσει και που φαινόταν μάλιστα να αποτελεί και πλειοψηφία στο Σ.Υ. Γεωργίας;

Αυτό που μας ανησυχεί επίσης είναι η σπουδή της προεδρίας της Φινλανδίας να εισάγει ,πριν τη παράδοση στη Κροατία, μια πρόταση για ένα ελάχιστο επίπεδο ενίσχυσης ανά εκτάριο άμεσων πληρωμών έως το 2017, όταν ήδη είχαν κατατεθεί οι 3 προτάσεις της Επιτροπής, στις οποίες δεν υπάρχει τέτοια αναφορά;

Γιατί αφήσατε χωρίς στήριξη τη προσπάθεια του Ιταλού συναδέλφου σας να στηρίξει αυτό που εμείς κερδίσαμε, το να μη μπούμε σε διαδικασία σύγκλισης με μοναδικό στοιχείο την έκταση; Βέβαια υπάρχει κι ένα ερώτημα , που αφορά στη στάση του νέου Επιτρόπου Γεωργίας , του κ. Βαϊτσόφσκι, για την οποία πρέπει να μας πληροφορήσετε.

Όμως μια και μιλάμε για τη νέα  ΚΑΠ υπάρχουν και μερικά θέματα που χρήζουν κάποιας επιτάχυνσης, όπως είναι για παράδειγμα η προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου της. Γιατί καθυστερείτε την ανάθεση της Ex Ante μελέτης καθώς και της μελέτης Διαχείρισης Κινδύνων, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο της υποβολής του Στρατηγικού Σχεδίου ;

Γιατί καθυστερείτε τις αποφάσεις και τη διαβούλευση για τις στρατηγικές επιλογές που αφορούν για παράδειγμα στο τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, στον ορισμό του πραγματικού γεωργού, στα οικολογικά σχήματα , κλπ.;

Κι έρχομαι στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.  Αναγνωρίζετε επιτέλους ότι παραλάβατε ένα πρόγραμμα με ικανοποιητική δέσμευση αλλά και απορροφητικότητα .

Θυμίζω μέχρι τέλους του 2018 την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του ΠΑΑ που ξεπερνάει το 91% και τις εντάξεις που ξεπερνούν το 84%  και μάλιστα με προκηρύξεις σε σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα .

Όπως υπενθυμίζω την απορρόφηση στο τέλος του 2019 στο 50,5% και τις πληρωμές τον ίδιο χρόνο στα 620 εκ.

Κι εκεί όμως έχετε προβλήματα που χρειάζεται να τρέξετε , όπως είναι

  1. η προετοιμασία και προκήρυξη του μέτρου Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, καθώς και της κατάρτισης των Νέων Γεωργών .

Και τα δύο μέτρα, αποτελούν υποχρέωση  στην νέα προγραμματική περίοδο και θα πρέπει να επενδύσουμε στην επιτυχή ενεργοποίησή τους από την τρέχουσα περίοδο και

  1. η υλοποίηση των μεγάλων κυρίως δημοσίων έργων που έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ (31 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα δημόσιας δαπάνης 450 εκ. €) καθώς απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα ωρίμανσης και δημοπράτησής τους.

Η καθυστέρηση ανάθεσης των έργων αυτών και η μη έγκαιρη ολοκλήρωσή τους εντός των χρονικών ορίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (έως το 2023), δημιουργεί ανάγκη μεταφοράς των έργων στην επόμενη περίοδο και συνεπώς δεσμεύει πόρους για την υλοποίησή τους έναντι άλλων προτεραιοτήτων και αναγκών.

Στη δευτερολογία μου ίσως χρειαστεί να πω περισσότερα για το ΠΑΑ. Θέλω όμως κλείνοντας να τονίσω δύο κινήσεις μας που θα επιτρέψουν μια επιτυχή ολοκλήρωση το πρόγραμμα που κανένα προηγούμενο δεν είχε και είναι ότι :

1) Εκπληρώσαμε με επιτυχία τους στόχους του πλαισίου επίδοσης στο τέλος του 2018, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων ύψους 253 εκ. € από το αποθεματικό επίδοσης που προβλέπεται από την Ε.Ε. και

2) Δημιουργήσαμε το Ταμείο Εγγυήσεων, με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που θα διασφαλίσει πόρους άνω των 400 εκ. για την χρηματοδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής στα Σχέδια Βελτίωσης.

Κλείνω την πρωτολογία μου απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους αγρότες: Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνησή του, σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και μνημόνια στάθηκε δίπλα τους και τους κράτησε όρθιους. Και θα σταθεί σήμερα στον αγώνα τους για τη διαβίωσή τους.»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις