Β. Αποστόλου: Να ενταχθούν τα κόκκινα δάνεια των αγροτών στο σχέδιο Ηρακλής

Τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, με θέμα την πορεία και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για το «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων».

«Κύριε Υπουργέ, θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα δάνεια που δεν βάλατε στη «φαρέτρα του «ΗΡΑΚΛΗ»» και αφορούν σε μονάδες που σήμερα λειτουργούν. Όταν έγινε η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή το 2012, σε αυτή την αίθουσα μάλιστα, όπου συμμετείχαμε πολλοί και είχε γίνει μεγάλη συζήτηση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επάνω από 90 ημέρες, γενικά του αγροτικού χώρου, πήγαν στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Δηλαδή, σήμερα η BQA, έχει 35.000 αγρότες φυσικά πρόσωπα, που αφορούν 80.000 λογαριασμούς και 650 συνεταιρισμούς δεμένους με οφειλές, οι οποίες 31/12 του 2017 ήταν 1,5 δις, με τους εκτοκισμούς και ιδιαίτερα με όλα τα επιτόκια που υπήρχαν, υπολογίζουμε ότι θα είναι κοντά στα 3 δις.

Αυτά, λοιπόν, τα 3 δις, έχουν αιχμαλωτίσει έναν χώρο, δεν έχετε ασχοληθεί, η πρώτη προσπάθεια που έγινε ήταν το 2014, με μια τροπολογία που ήρθε ιδιαίτερα σε περίοδο κινητοποιήσεων, γιατί είχε αναδειχθεί το συγκεκριμένο θέμα, μια τροπολογία, η οποία είχε την τύχη, έτσι όπως την είχε φέρει τότε η κυβέρνηση να μην βρει εφαρμογή ούτε σε μια περίπτωση. Όντως και εμείς το 2018 ως κυβέρνηση ασχοληθήκαμε με τις συγκεκριμένες οφειλές, θεσμοθετώντας τη δυνατότητα μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα. Αγαπητοί συνάδελφοι, υπήρξαν μόνο 50 αιτήματα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί, δεν προβλέπεται στη διαδικασία του «ΗΡΑΚΛΗ».

Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Αυτές οι οφειλές έχουν γίνει σε χρόνους, όπου είχαμε τα επιτόκια του 26% και 30%, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που θέλαμε να απορροφηθούν χρήματα από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, αλλά δεν υπήρχε δυνατότητα συμμετοχής και κατέφευγαν οι αγρότες σε δάνεια έναντι επιχορήγησης και οι επιχορηγήσεις έρχονταν μετά από 3-4 χρόνια. Καταλαβαίνετε, ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν, όμως επειδή η Αγροτική Τράπεζα είχε από τον ιδρυτικό της νόμο τη δυνατότητα να εγγράφει υποθήκες εκ των υστέρων, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, όπου κινδυνεύουν πάρα πολλοί να χάσουν και τα σπίτια τους, διότι ήδη η BQA έχει πάρει μια ταχύτητα τέτοια που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Παρότι, υπάρχει η 24 Απόφαση του 2006 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έχει κρίνει ότι αυτές οι εγγραφές υποθηκών εκ των υστέρων είναι παράνομες.

Μάλιστα, αν παρακολουθήσετε και τελευταία υπάρχει κάποια απόφαση σε συγκεκριμένη προσφυγή αγρότη, που δικαστήριο υποχρεώνει την πρώην ΑΤΕ, στην προκειμένη περίπτωση την BQA να ακυρώσει τις συγκεκριμένες υποθήκες.

Άρα, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και ιδιαίτερα υπάρχει σε έναν κλάδο, όπως είναι αυτός της ζωικής παραγωγής, τον οποίο τον χρειαζόμαστε, γιατί πρέπει να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Θα ήθελα να σας αναφέρω μία τυχαία περίπτωση κάποιου χοιροτρόφου, ο οποίος έχει μία μονάδα σήμερα και είχε δανειστεί 197.000 €. Πλήρωσε κατά καιρούς 180.000 €. Η πρώην ΑΤΕ πήρε μέσα από το λογαριασμό του βάσει του ν.128/75, 799.000 € και καλείται σήμερα ο συγκεκριμένος χοιροτρόφος με την απειλή του πλειστηριασμού και των διαδικασιών που ήδη τα ξένα funds έχουν μπει και σ’ αυτό το χώρο, να πληρώσει άλλα 234.000 ευρώ.

Ξέρετε πόσα χρήματα θα πάρει μέσα από αυτή τη διαδικασία, αν προχωρήσει, η πρώην ΑΤΕ;

Θα πάρει 1.213.000 για ένα δάνειο ύψους 197.000 €.

Επιτέλους, όταν ξέρετε όλοι και ιδιαίτερα όταν ξέρετε το αντικείμενο το δικό σας, πρέπει οπωσδήποτε όλα αυτά να αντιμετωπιστούν και ιδιαίτερα σ’ έναν χώρο που όλοι μας θέλουμε να το κρατήσουμε όρθιο.

Θα περιμένω τις απαντήσεις και πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο να μου απαντήσετε τώρα, αλλά θα πρέπει να το έχετε και αυτό υπόψη σας. Το αναφέρω αυτό, γιατί μία τεράστια αγροτική περιουσία σήμερα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγροτική δραστηριότητα, ενδέχεται να χαθεί και να χαθεί με τιμές, οι οποίες πραγματικά φτάνουν στα όρια -θα σας έλεγα- του ευτελισμού, της λεηλασίας. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, ετοιμάζεται να γίνει.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις