Χαρακόπουλος: Να ανασταλούν οι Δηλώσεις Καλλιέργειας λόγω κορωνοϊού

«Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί στις έκτακτες ανάγκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, επικαλούμενος και το ΓΕΩΤΕΕ, υπογραμμίζει ότι «η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο της προσωρινής αναστολής του συστήματος υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας, προκειμένου να τηρηθούν όσο γίνεται αρτιότερα οι προϋποθέσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Οι προβληματισμοί των γεωτεχνικών προέρχονται από την εμπειρία τους στον τομέα αυτό και, γνωρίζοντας ότι στο επόμενο δίμηνο μέχρι τη 15η Μαΐου αγρότες, κτηνοτρόφοι και κάθε απασχολούμενος με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή θα συρρεύσουν στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) για την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας, εύλογα ζητούν την εξέταση του αιτήματος με γνώμονα τον περιορισμό του ιού μέσω της ορθής εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. 

Επειδή το χρονικό διάστημα που απομένει για την υποβολή περίπου 600.000 δηλώσεων καλλιέργειας δεν είναι μεγάλο, θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς την ΕΕ για την μετάθεση της προθεσμίας της 15ης Μαΐου ως καταληκτικό όριο υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας». 

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Αν προτίθεται να αναστείλει προσωρινά την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας, εναρμονιζόμενοι στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και στις αγροτικές περιοχές.

2. Αν θα προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες προς την ΕΕ για την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις