Γεννηματά: Στήριξη στους αγρότες - Κινδυνεύει η επάρκεια τροφίμων

«Απαιτείται άμεση στήριξη γιατί κινδυνεύει η εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια σε τρόφιμα», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών

Άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού, ζητεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που σήμερα είχε τηλεδιάσκεψη τμε θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών. Η κ. Γεννηματά προειδοποίησε ότι οι αρνητικές εξελιξεις με τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής και κατάρρευση του εισοδήματος των  παραγωγών.


«Απαιτείται άμεση στήριξη γιατί κινδυνεύει η εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια σε τρόφιμα», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι: Παύλος Σατολιάς Πρόεδρος Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και ΑΣ Καλαβρύτων, Εύθυμης Φωτεινός Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάρκου Πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ (οινοποιία/αμπελουργοί), Δημήτρης Σαρατσιώτης  νέος Αγρότης-Θερμοκήπια/λαϊκές Λάρισα.

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για ειδικό πρόγραμμα στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα:

• Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα.

• Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια.  Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Ενεργοποίηση της διαδικασίας deminimis για τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται σε αδιέξοδο.

• Προκαταβολή στους παράγωγους τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

• Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. Παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν μετακληθεί από τρίτες χώρες.

• Αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

• Άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που καθυστερούν 

•Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφ’ όσον δεν έχει την δυνατότητα.

• Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις