Κόκκαλης σε Βορίδη: Οι αγρότες υποφέρουν, προχωρήστε άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του

Να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά περισσότεροι κίνδυνοι, κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΜάκη Βορίδη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης.

Από το βήμα της βουλής και στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων όπως η δυνατότητα το υπουργείο να αυξήσει τα κονδύλια μέσω του de minimis, η ανάπτυξη της δυναμικής καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, η οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων λόγω της πανδημίας, αλλά και η βελτίωση της πρότασης νόμου για τη νοθεία στα τρόφιμα.

Μεταξύ άλλων ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε: «Με χαρά και με ικανοποίηση ακούσαμε χτες τον Υπουργό να κάνει δεκτή την πρόταση για τη νοθεία στα τρόφιμα. Με χαρά και ικανοποίηση δέχτηκε ότι η διάταξη για τη νοθεία στα τρόφιμα, όπως είχε κατατεθεί, ήταν κατά τι επιεικέστερη. Διότι υπάρχει και η παραπλάνηση του καταναλωτή, αλλά υπάρχει και η νοθεία στα τρόφιμα. Περιμένουμε εγγράφως την νομοτεχνική βελτίωση. Σκοπίμως υπέβαλα χθες το ερώτημα αν η νοθεία οδηγεί σε επιβλαβή προϊόντα, για να λάβω την απάντηση από τον κ. Υπουργό –και έτσι είναι- ότι δεν είναι ανάγκη να οδηγεί σε επιβλαβή. Το σίγουρο όμως είναι ότι οδηγεί σε παραπλάνηση. Σωστό; Και ερωτώ, ερωτά η Αξιωματική Αντιπολίτευση: Γιατί αυτή τη διάταξη της νοθείας δεν την κάνετε κι αυτήν πιο αυστηρή; Διορθώσατε, κατόπιν υποδείξεώς μας, το επιεικέστερο και είπατε ότι θα βάλετε μαζί με τους τρεις μήνες και τη χρηματική ποινή. Και καλά θα κάνετε, αν και η πρότασή μας είναι να γίνει αυστηρή και η διάταξη περί της νοθείας. Μόνο η αυστηρή ποινική διάταξη των δύο ετών δεν φτάνει, κύριε Υπουργέ».

«ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΑ;»
Μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων πληγέντων αγροτών, ο κ. Κόκκαλης απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη, είπε μεταξύ άλλων: «Αναφέρατε χθες ότι είναι λαϊκισμός να θέλω να βάλω κι άλλες ζημιές να αποζημιωθούν στον ΕΛΓΑ. Οφείλετε να ενημερώσετε. Αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται το θέμα των ζημιών, που ίσως είναι ένα από τα σοβαρότερα στον πρωτογενή τομέα. Οφείλετε να ενημερώσετε την Εθνική Αντιπροσωπεία πρώτον, για την κατάσταση στον ΕΛΓΑ, δεύτερον πώς σκέφτεστε να κινηθείτε με την αλλαγή του κανονισμού γιατί από εδώ εξάγονται διαφορετικά συμπεράσματα. Λέτε ότι είναι λαϊκισμός το να ζητούμε κι άλλες ζημιές. Σας έχουν δει και σας έχουν ακούσει οι αγρότες οι οποίοι αυτό περιμένουν, την αλλαγή του κανονισμού και όχι γενικά και αόριστα «περιμένετε αυτό το πόρισμα». Οφείλετε και μάλιστα άμεσα αν όχι σήμερα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να πείτε την αλήθεια, τι σκέφτεστε να κάνετε».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις