Μ.Χαρακόπουλος: “Γάγγραινα” για αγρότες το υψηλό κόστος παραγωγής
Μ.Χαρακόπουλος Αγρότες

«Πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένη η επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου που κατήργησε εν μια νυκτί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το υψηλό κόστος παραγωγής είναι “γάγγραινα” για τον αγροτικό κόσμο και αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα στην βελτίωση των αποδόσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κατ’ επέκταση στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Σύντομα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η επέλαση του covid ανέδειξε την αναγκαιότητα να ενισχύσουμε την αγροτική μας παραγωγή και τη στοιχειώδη αυτάρκεια σε τρόφιμα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε σχετική του ερώτηση για το αγροτικό πετρέλαιο, ως αντισταθμιστικό μέτρο για τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε άλλα και ως κατεξοχήν μέτρο παροχής ρευστότητας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

“Παράθυρο” από Υπ. Οικονομικών

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αρχικά αναφέρει τις ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις που ισχύουν για αγρότες και κτηνοτρόφους:

1) Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι νομικές οντότητες που αναγνωρίζονται ως ομάδες και οργανώσεις παραγωγών φορολογούνται από την 01.01.20 με συντελεστή 10%, πολύ ευνοϊκότερο σε σύγκριση με τους συντελεστές των υπόλοιπων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

2) Η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW από αγρότες θεωρείται αγροτική εκμετάλλευση και φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

3) Τα αγροτικά εφόδια και η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

4) Στη φορολογία ακίνητης περιουσίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων, έχουν προβλεφθεί ευνοϊκές διατάξεις, όπως, μηδενικός κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης.

5) Ως προς τη φορολογία εισοδήματος τους, οι αγρότες επωφελούνται της μείωσης του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από 22% σε 9% και κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα λοιπά κλιμάκια. Περαιτέρω για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ισχύει το “αφορολόγητο” το οποίο μάλιστα αυξάνεται αναλόγως με τον αριθμό των τέκνων, καθώς και απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, για συμβάσεις αγοράς ή ανταλλαγής γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων εφόσον η μεταβίβαση γίνεται σε αγρότη.

6) Στα πρόσφατα μέτρα στήριξης λόγω covid, θεσμοθετήθηκε η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Ωστόσο, καταλήγοντας, ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από τις ευνοϊκές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και ειδικότερα την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μελετά όλες τις προτάσεις για τη βελτίωσή της, όπως η πρόταση για την επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις