Σύνοδος Κορυφής: Τι προσδοκά η κυβέρνηση

Με σύμμαχο τις πολύπλευρες ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Άγκυρα και κορυφαία το τελεσίγραφο που έθεσαν σε αυτήν Γερμανία και Γαλλία,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει  τη σαφή και απόλυτη καταδίκη της Τουρκίας από την Ε.Ε. για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της. Μολονότι το θέμα δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να προστεθεί στην ατζέντα και τελικά θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κατά τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του, όπως έκανε ήδη χθες στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας η ελληνική πλευρά δεν προσδοκά να επιβληθούν αυτή τη στιγμή, καθώς  διαδικαστικά δεν προβλέπεται δεδομένου ότι το θέμα δεν βρισκόταν στην αρχική ατζέντα αλλά μπήκε εμβόλιμα. Παράλληλα, υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, από την προηγούμενη Σύνοδο έχει δοθεί διορία στην Τουρκία έως τον Δεκέμβριο, όταν και θα επαναξιολογηθεί η στάση της και τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την άμεση εφαρμογή ή όχι των οικονομικών μέτρων σε βάρος της.

Ωστόσο σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια σαφή δέσμευση της Ευρώπης και -ακόμα καλύτερα- μια αυστηρή διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων, που θα αποσαφηνίζει την προοπτική των κυρώσεων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο», αναφέρει κυβερνητική πηγή που υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι και στο «παρά ένα» θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιθετική συμπεριφορά

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός  προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση, «δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στους ομολόγους του ότι η Τουρκία επιβεβαιώνει, όχι μόνο το ρόλο του ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία της. Θα υπενθυμίσει πως για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, αθετεί τις δεσμεύσεις της, με προκλητικές κινήσεις που συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η χώρα μας, θα σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», διαμηνύοντας πως επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.  Ταυτόχρονα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο -όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis – «ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος, ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους», σημειώνουν. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις