«ΕΠΙΠ Παραδοσιακός Χαλβάς Αγιάσου»
ΕΠΙΠ Παραδοσιακός Χαλβάς Αγιάσου

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταχώρηση του παραδοσιακού Χαλβά Αγιάσου στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

 

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καταγγέλλει ακόμη μια φορά ότι Λέσβος δοκιμάζεται από το τεράστιο πρόβλημα της ανασφάλειας, λόγω της ασταμάτητης μετανάστευσης, από τη γειτνίαση με την Τουρκία, ενώ η νησιωτικότητα, το brain drain, ο ανταγωνισμός από την φθηνότερη τουρκική αγορά και οι πολλαπλές προκλήσεις (οικονομική κρίση, αγροτικές προκλήσεις, κρίση πανδημίας) δημιουργούν ένα σύνθετο σκηνικό. Από την άλλη όμως πλευρά, στη Λέσβο γίνεται αξιόλογη προσπάθεια ανάδειξης εξαιρετικών προϊόντων, προσδίδοντάς της τη δυναμική γαστρονομικού προορισμού.

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης αναφέρει ότι ο "παραδοσιακός χαλβάς της Αγιάσου" (Λέσβος) παρασκευάζεται με παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα υλικά και με οικογενειακή τεχνική, προερχόμενη από τον ξεριζωμένο Μικρασιατικό Ελληνισμό. Τηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν - ΕΠΙΠ. Η εν λόγω καταχώριση θα προσδώσει επιπλέον δυνατότητες στην Λέσβο αλλά και τοπικά στην Αγιάσο που έχει τη δυναμική ανάδειξης σε γαστρονομικό προορισμό υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

 

                         Ο Εμμανουήλ Φράγκος απευθυνόμενος στην Κομισιόν ερωτά:

1) Εφόσον έχει κατατεθεί φάκελος για την αναγνώριση του Χαλβά Αγιάσου σε ΕΠΙΠ, σε ποιά φάση βρίσκεται η διαδικασία;

2) Ποιάς μορφής βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στους παραγωγούς ΕΠΙΠ όπως, δυνάμει, αυτό της Αγιάσου, ώστε να γνωστοποιηθεί η παράδοση και όλα τα στοιχεία που δίδουν αξία σε αυτό το προϊόν (άρθρο 17 του Κανονισμού 1151/2012) και μπορεί να υπάρχει υποστήριξη για συνέργειες με άλλους φορείς (όπως εκπαιδευτικούς, εργασιακούς και επιχειρηματικούς);

3) Εφόσον υπάρχει συνεργασία περιφερειακού, τοπικού επιπέδου και παραγωγών, διατίθεται επιπλέον στήριξη για τη διοργάνωση φεστιβάλ και αν ναι, μέσα από ποια προγράμματα;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις