Τελιγιορίδου: Καστοριά και Γρεβενά εκτός του προγράμματος νέων αγροτών

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, απευθύνεται αποκλειστικά σε υποψήφιους με μόνιμη κατοικία στις ΠΕ Φλώρινας και Κοζάνης, εξαιρώντας τους κατοίκους των ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών.

«Η Κυβέρνηση αγνοώντας τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης στο σύνολο της ΠΔΜ, αδικεί τις δύο περιφερειακές ενότητες και παράλληλα, αγνοεί τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το μεγάλο ενδιαφέρον των νέων για ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα», αναφέρει η κ. Τελιγιορίδου, η οποία χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση και ζητά επανεξέταση και αποκατάσταση  της ισότιμης αντιμετώπισης των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ερώτηση αναφέρει, μεταξύ άλλων«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να προκηρύξει το 2021 το υπομέτρο ‘Εγκατάσταση Νέων Γεωργών’, αποκλειστικά για υποψηφίους με μόνιμη κατοικία στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης.

Ο σχεδιασμός αυτός αγνοεί πως η λιγνιτική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επηρέαζε την οικονομική δραστηριότητα των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων. Το πλασματικό υψηλό ΑΕΠ της ΠΔΜ λόγω της ΔΕΗ αφορούσε και τις τέσσερις ΠΕ και οδηγούσε σε μειωμένα κονδύλια της Ε.Ε. στα Κ.Π.Σ. και στο ΕΣΠΑ για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας, με διαρκώς πληττόμενες τις Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών που έχαναν για δεκαετίες πόρους, έργα και θέσεις εργασίας ενώ ποτέ αυτό δεν αντισταθμιζόταν, έστω από την κατανομή του πόρου, που πήγαινε πάντοτε μόνο στις καθαρά λιγνιτικές περιοχές.

Η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν συνολικά για την ΠΔΜ θα οδηγήσει τις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και σε ακόμη μεγαλύτερη ερημοποίηση καθώς δεν θα υπάρχουν διέξοδοι για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων όπως στον πρωτογενή τομέα.»

Και καταλήγει η ερώτηση: 

«Επειδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ενιαία περιφέρεια με αλληλεξαρτημένες οικονομικές σχέσεις,

Επειδή το υψηλό ΑΕΠ λόγω της ΔΕΗ αφορούσε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία με αρνητικές επιπτώσεις δεκαετιών για την Καστοριά και τα Γρεβενά σε πόρους και προγράμματα,

Επειδή στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης,

Επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και είναι αναγκαία η δημιουργία νέων βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών επιχειρήσεων,

Επειδή η μεροληπτική επιλογή για στήριξη νέων αγροτών μόνο στην Κοζάνη και την Φλώρινα δημιουργεί προϋποθέσεις άνισης μετάβασης στην επόμενη μέρα,

Επειδή τα ποσοστά ανεργίας στις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών ανέρχονται στο ποσοστό του 55%,

Ερωτάται ο Υπουργός

Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία και να εντάξει στο διαφαινόμενο πρόγραμμα του ΠΑΑ για εγκατάσταση νέων αγροτών το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας;»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις