Μ. Κάτσης για τους παραγωγούς της Θεσπρωτίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης ζητώντας ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Θεσπρωτίας και στήριξη της τιμής των προϊόντων τους. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση:

Εφέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην περιοχή μας. Από τη μία τα κόστη ήταν υψηλότερα λόγω του κλειστού τελωνείου στο Μαυρομάτι, και της παντελούς έλλειψης σχεδίου από την κυβέρνηση στο θέμα της υγειονομικά ασφαλούς και νόμιμης μετακίνησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, για τη συγκομιδή.

Από την άλλη, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πανδημίας, με τη συρρίκνωση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές που κατευθύνονταν τα προϊόντα της Θεσπρωτίας, τη δυσκολία στις εξαγωγές που έχει φέρει το δεύτερο lockdown, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες παραγωγούς χώρες. Και δε φτάνουν αυτά, έρχεται και η εκμετάλλευση της κατάστασης από μερίδα των εμπόρων με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου τα μανταρίνια πωλούνται από 22 έως 25 λεπτά το κιλό, με τάση μάλιστα για ακόμα χαμηλότερα. Με το κόστος παραγωγής στα 18 λεπτά το κιλό, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πλέον οι παραγωγοί.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των ακριτικών περιοχών δεν μπορεί να μένει σε ευχολόγια αλλά πρέπει να είναι έμπρακτη, όπως έγινε το 2019 όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους παραγωγούς μανταρινιών της Θεσπρωτίας με χορήγηση κρατικής ενίσχυσης (de minimis). Τότε δόθηκαν 70 ευρώ ανά στρέμμα, για 9.714 στρέμματα μανταρινιών στη Θεσπρωτία, με τη συνολική ενίσχυση να φτάνει στο ποσό των 680.000 ευρώ.

Με την Ερώτηση μου, ζητάω από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ενισχύσει άμεσα τους παραγωγούς με έκτακτη χρηματοδότηση, να πάρει μέτρα ώστε να στηριχθεί η τιμή των προϊόντων τους, να διευκολυνθούν οι εξαγωγές, αλλά και να δράσει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών με αθέμιτες πρακτικές και μεθόδους παραοικονομίας από μερίδα των εμπόρων.
Η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, που η ίδια διόγκωσε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της.

Δεν υπάρχει μόνο η Aegean σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν και οι άνθρωποι που με τον καθημερινό τους μόχθο στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές, και την πραγματική οικονομία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις