Τι συμβαίνει με την αυθαίρετη κοπή δέντρων στο Δήμο Αβδήρων Ξάνθης;
Τι συμβαίνει με την αυθαίρετη κοπή δέντρων στο Δήμο Αβδήρων Ξάνθης;

Σε αυθαίρετο κόψιμο δένδρων  μέσα στο δημοτικό κάμπινγκ, αλλά και μέσα σε περιοχή του Ελληνικού Δικτύου Natura 2000 (Λίμνη Σμαρίδα – Κοτζά Ορμάν) του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης χαρακτηρισμένη και ως «Εθνικό Πάρκο» προχώρησε πριν λίγες μέρες ιδιώτης, επικαλούμενος προφορική εντολή του Αντιδημάρχου Αβδήρων. Πρόκειται για 20 περίπου πολυετή δέντρα μεγάλου μεγέθους: λεύκες, πλατάνια, ακακίες και μουριές. Η συστάδα δέντρων ήταν το μοναδικό στην περιοχή πέρασμα και φωλιά για πουλιά και άλλα μικρά άγρια ζώα της περιοχής.

Ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι προχώρησαν άμεσα σε ενυπόγραφη καταγγελία, ενώ ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων αρνείται την εμπλοκή του. 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλουμε την πράξη, καθώς και το γεγονός ότι οι αυθαίρετες κοπές δέντρων στους περισσότερους δήμους της Βόρειας Ελλάδας έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, σαν να έχουν επικηρυχθεί τα δέντρα! Αυτή τη φορά η καταστροφή, κατά παράβαση όχι μόνο των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών νόμων,  έγινε εκτός αστικής περιοχής.

Όμως η κοπή δέντρων και μέσα στις πόλεις καλά κρατεί, με διάφορες δικαιολογίες. Ας μην αγνοούμε ότι το πράσινο, το δάσος, η φυσική βλάστηση αποτελούν την προϋπόθεση για την ποιότητα ζωή μας, διότι απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, ρύπους όπως οξείδια του αζώτου, αμμωνία, διοξείδιο του θείου κ.λπ. και παράγουν οξυγόνο. 

Επίσης, δροσίζουν τις πόλεις και μειώνουν τις θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες. Ιδιαίτερα, την περίοδο που διανύουμε, της κλιματικής κρίσης, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ύπαρξη των δέντρων μέσα και έξω από τις πόλεις είναι βασικό στοιχείο ποιότητας ζωής, επιβίωσης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και όχι απλό στοιχείο αισθητικής.

Όταν μάλιστα, συμβαίνουν γεγονότα όπως στο Δήμο Αβδήρων της Ξάνθης, που η καταστροφή επήλθε σε περιοχή ύψιστης φυσικής σημασίας και προφανώς για κάποιο ιδιωτικό όφελος, τότε η κοπή δέντρων αποτελεί εγκληματική πράξη και, εκτός από την εγρήγορση των πολιτών, απαιτείται και η επέμβαση των υπεύθυνων υπηρεσιών του κράτους για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου.

Τονίζουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν αυστηρότατες ποινές για την κοπή των δέντρων, θεωρούμε όμως απαραίτητο να υπάρξει καταγραφή των δημοσίων δέντρων από την πλευρά των Δήμων ώστε να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες και οι καταστροφές. Καλούμε τους πολίτες να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο το πράσινο στη Βόρεια Ελλάδα.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις