Έντονα προβλήματα της Ελληνικής λεμονοπαραγωγής
Έντονα προβλήματα της Ελληνικής λεμονοπαραγωγής

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έντονα προβλήματα της Ελληνικής λεμονοπαραγωγής. Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας, με μεγάλες στατιστικές αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και απουσία συλλογικών οργάνων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, με ερώτηση είχε μεταφέρει στην Επιτροπή τις αγωνίες των Ελλήνων παραγωγών λεμονιού. Ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο μέτρα στήριξης για τους Έλληνες αγρότες και ειδικά για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, από αθρόες εισαγωγές λεμονιών, αμφιβόλου ποιότητας.

 

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας ενημέρωσε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι η άσχημη κατάσταση του κλάδου επιβεβαιώνεται και στα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Με την κακή κληρονομιά των δεκαετιών '80 και '90, οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια πέτυχαν την περαιτέρω παρακμή της λεμονοπαραγωγής, την ώρα που στις άλλες χώρες της ΕΕ, με Οργανώσεις Παραγωγών υψηλών προτύπων, ευνοούν τους παραγωγούς.

 

Η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι αποκαλύπτει ακόμη μια φορά ότι παραμένουν αναξιοποίητα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρήματα. Οι Έλληνες παραγωγοί δεν επωφελούνται από τα ευρωπαϊκά μέτρα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε η ποιοτική βιολογική ελληνική παραγωγή να φτάσει τις αγορές της Ευρώπης, όπου τα λεμόνια πωλούνται προς 5 ευρώ το κιλό, προλαβαίνοντας "το τραίνο" των ψηφιακών αγορών φρούτων και λαχανικών.

 

Όσον αφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό, με προέλευση φθηνών λεμονιών από την Τουρκία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπερασπίστηκε τους ευρωπαϊκούς ελέγχους. Είναι όμως απαράδεκτο το ότι τα τουρκικά λεμόνια, ελέγχονται ελλιπώς και εισάγονται στην ΕΕ αδασμολόγητα. Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίζει να διεκδικεί για τον Έλληνα αγρότη και θα μπλοκάρει κάθε εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, που προσβάλλουν την υγεία και την οικονομία μας.

 

 

* Επισυνάπτεται η απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι και η ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις