Προκλητική η κυβέρνηση απέναντι στους πληγέντες αγρότες
Προκλητική η κυβέρνηση απέναντι στους πληγέντες αγρότες

Προκλητική η κυβέρνηση απέναντι στους πληγέντες αγρότες, τονίζει σε σχόλιο η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε Ερώτηση των βουλευτών ΚΚΕ Γ. Μαρίνου και Δ. Μανωλάκου με θέμα την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες της πλημμύρας της 9ης Αυγούστου. 

Αναφέρει:

«Προκλητικά το υπουργείο απαντάει ότι "το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων ύψους 1.200.00 ευρώ θα ήταν σχεδόν τριπλάσιο αν το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών (κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές) δεν έκαναν «υποασφάλιση» των καλλιεργειών τους". Δηλαδή ρίχνει το φταίξιμο στους βιοπαλαιστές αγρότες που δεν έχουν να πληρώνουν ασφάλιστρα τσακισμένοι από την πολιτική της ΕΕ και μονοπωλίων που εξυπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα.

Με περισσό θράσος δηλώνουν ότι "η πολιτεία στάθηκε αρωγός στα προβλήματα των πληγέντων παραγωγών από τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου 2020 στην Εύβοια". Και μάλιστα, το δηλώνουν τώρα που τα μέτρα της κυβέρνησης για εκ περιτροπής παρουσία στις λαϊκές αγορές τσακίζουν τους μικρούς παραγωγούς, τώρα που ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τη διαχείριση των λαϊκών αγορών από ιδιώτες και κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών.

Υπάρχουν ακόμη σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων. Ενώ μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις ζημιών σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο, ακόμη διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι για την αποζημίωση εγγείου κεφαλαίου. Έχοντας χάσει τη φθινοπωρινή σοδειά κινδυνεύουν να χάσουν και την καλοκαιρινή.

Τα επιδόματα -ούτε το έκτακτο, ούτε το εφάπαξ- δεν καταβλήθηκαν στους αγρότες. Μόνο τα ψίχουλα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ δόθηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν το εισόδημά τους όχι μόνο το περασμένο ήδη εξάμηνο, αλλά και για την ερχόμενη περίοδο εφόσον καταστράφηκαν τα χωράφια τους και οι υποδομές.

Και δεν έφταναν αυτά, προστέθηκαν οι ζημιές από την κακοκαιρία "Μήδεια", χωρίς να έχει ακουστεί από την κυβέρνηση τίποτα για αποζημιώσεις.

Πώς αποδεικνύεται λοιπόν η στήριξη της κυβέρνησης προς τους πληγέντες αγρότες; Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οι fast track διαδικασίες αξιοποιούνται μόνο όταν πρόκειται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Τέτοιο παράδειγμα είναι η ταχύτητα με την οποία προχωρούν πανάκριβες ΑΠΕ ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες βουνοκορφές, μέχρι και περιοχές Natura, προς όφελος των "πράσινων" αρπακτικών. Αντίθετα όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την αποζημίωση των βιοπαλαιστών από καταστροφές π.χ. "Θάλεια", "Μήδεια", οι καθυστερήσεις και ο αποκλεισμός δικαιούχων είναι κανόνας».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις