Κορονοενίσχυση σε τευτλοπαραγωγούς και συζήτηση για το αν έχει μέλλον η καλλιέργεια
Κορονοενίσχυση σε τευτλοπαραγωγούς και συζήτηση για το αν έχει μέλλον η καλλιέργεια

Να εξεταστεί η δυνατότητα καταβολής κοροενισχύσεων επιπλέον της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2020 στα ζαχαρότευτλα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα καλλιεργητικά έξοδα των παραγωγών, που αναγκαστικά διέθεσαν την παραγωγή τους για βιοαέριο, και επιπλέον να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση για το αν έχει μέλλον η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα, και τι πρέπει να πράξουν όσοι επένδυσαν σε αυτή, ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Οικονόμου. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υφυπουργό, επεσήμανε ότι «το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης αποτελεί φλέγον ζήτημα για τους τευτλοκαλλιεργητές, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισαν στη διάθεση της περυσινής τους παραγωγής λόγω κορονοϊού. Οι αγρότες αναγκάστηκαν να παραδώσουν την παραγωγή τους σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου με χαμηλότερες τιμές και υψηλότερο κόστος μεταφοράς. Συνεπώς, συνυπολογίζοντας τα καλλιεργητικά έξοδα και τα σχεδόν μηδαμινά έσοδα επαφίενται στη συνδεδεμένη ενίσχυση ανά στρέμμα, η όποια, όμως, δεν αρκεί για να καλυφθεί το απολεσθέν τους εισόδημα. Θα πρέπει, λοιπόν, να διερευνηθεί η δυνατότητα κορονοενίσχυσης, όπως δόθηκε σε σειρά προϊόντων που επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς οι καλλιεργητές έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση».

Επιπλέον, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρότεινε «με δεδομένες τις επικρατούσες συνθήκες, να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το αν υπάρχει προοπτική και μέλλον για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα. Στην περίπτωση που οι προοπτικές δεν είναι ευνοϊκές, γεγονός που μεταφράζεται σε μόνιμη απώλεια εσόδων από τους παραγωγούς, θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει κάποιου είδους αναδιάρθρωση, με τα κατάλληλα, όμως, κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία προς τους αγρότες και όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο επενδύοντας εδώ και χρόνια σε εργαλεία και εξοπλισμό για την καλλιέργεια».

Ο υφυπουργός κ. Οικονόμου από την πλευρά του, σημείωσε ότι κατανοεί την αγωνία των τευτλοκαλλιεργητών, υπογραμμίζοντας ότι «η καταβολή της συνδεδεμένης γίνεται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου». Σχετικά με την απόδοση κορονοενισχύσεων ανέφερε ότι «η καταβολή τους εξαρτάται από τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν», ενώ συμφώνησε στην διεξαγωγή συζήτησης «με σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις από όλες τις πλευρές για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις