Μενέλαος Γερονικολός: Σχεδιάζουν να αφανίσουν το μικρό αγρότη
Σχεδιάζουν να αφανίσουν το μικρό αγρότη

Δήλωση του Μενέλαου Γερονικολού μετά την επίσκεψη του του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,  στην Πελοπόννησο για τον ΕΛΓΑ:

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πελοπόννησο για τον ΕΛΓΑ αποτελούν την επιτομή του …επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμέριμνος, για μια ακόμα φορά, μπροστά στους αγρότες και στις κάμερες δηλώνοντας ότι το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ «έρχεται από το παρελθόν», ότι «δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1950», ότι δεν «ανταποκρίνεται στις αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

21 ολόκληρους μήνες μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε ότι ο ΕΛΓΑ είναι ξεπερασμένος, ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές, ότι οι γεωργικές καλλιέργειες και οι αγρότες είναι απροστάτευτοι απέναντι στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Ευλόγως αναρωτιέται κανείς: Κύριε Μητσοτάκη, εσείς και οι άριστοι της κυβέρνησής σας, τί πράξατε τα δύο χρόνια που κυβερνάτε τη Χώρα, προκειμένου να αλλάξετε το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ; Προκειμένου οι αγρότες να μην είναι απροστάτευτοι;

Το ερώτημα είναι ρητορικό, δεδομένου ότι η απάντηση είναι γνωστή: 

Ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι διοικήσεις του ΕΛΓΑ, τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τον Ασφαλιστικό Οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουν τους αγρότες.

Είναι ανίκανοι, όμως, ή κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη συστηματική απαξίωση του ΕΛΓΑ;

Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του απλά κοροϊδεύουν τον αγροτικό κόσμο της Χώρας ή έχουν συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία πρέπει να υπηρετήσουν;

Την απάντηση την έδωσε ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο όταν και δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης των αγροτών σε συνεργασία με την αγορά.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι οι αγρότες θα κληθούν να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους στον ιδιωτικό τομέα, ότι η κρατική «ομπρέλα» του ΕΛΓΑ δεν θα καλύπτει ισότιμα όλους τους αγρότες.

Τι συνεπάγεται αυτό;

Ότι οι μεγαλοπαραγωγοί της Χώρας μας θα έχουν την ευχέρεια να ασφαλίζουν και άρα να εξασφαλίζουν τα εισοδήματά τους, μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν.

Ότι οι μικροί παραγωγοί, η ραχοκοκαλιά του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές σε ιδιώτες, θα μετατραπούν σε αγρότες δεύτερης κατηγορίας.

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μόνο ανίκανοι.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι επικίνδυνοι γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα των εχόντων, γιατί αδιαφορούν για το μικρό αγρότη.

Είναι καταστροφικοί, γιατί ανερυθρίαστα υπηρετούν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό τον οικονομικά αδύναμο αγρότη.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, δυστυχώς, έχουν σχέδιο.

Σχεδιάζουν να αφανίσουν το μικρό αγρότη, τον αγρότη που με κόπο και αγωνία προσπαθεί να επιβιώσει σε δύσκολους καιρούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις