Χαμηλές αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες από την κρίση του κορωνοϊού
Χαμηλές αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες από την κρίση του κορωνοϊού

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, καταθέτει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τις χαμηλές αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες από την κρίση του κορωνοϊού. Σε μια περίοδο όπου ο Έλληνας αγρότης παλεύει να σταθεί όρθιος στο χωράφι, με το αυξημένο κόστος παραγωγής, παρατηρούνται αγροτικές επιδοτήσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες εν φθάνουν τελικά στην Ελλάδα.

 

Το αγροτικό κυμαίνεται στο 50% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος. Πλέον, μόλις 5.6% των αγροτών είναι νεότεροι από 35 έτη. Η κρίση του 2020-2021 προστίθεται στη δημογραφική και κοινωνική πίεση που βιώνουν οι αγρότες και η ερήμωση της υπαίθρου μειώνει την παραγωγή μας.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος τονίζει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι απαραίτητο να διαθέτουμε μετρήσιμα στοιχεία, ανά κράτος μέλος για να εξάγουμε συμπεράσματα, για τις καλές/κακές πρακτικές υπέρβασης της κρίσης. Επιπλέον, η διαρκής αναβάθμιση των υπερ-φιλόδοξων στόχων/μέτρων για τη πράσινη μετάβαση, παράλληλα στη χαμηλή οικονομική ενίσχυση λόγω πανδημίας, δυναμιτίζουν τις προσδοκίες υπέρ του πρωτεύοντος στόχου: Της επιβίωσης των αγροτών με μικρούς κλήρους.

 

Ενδεικτικά, η διαφορά στην αντιμετώπιση της ενίσχυσης των αγροτών:

Ολλανδία: Αποζημίωση ως 80% στο απολεσθέν εισόδημα των ανθοπαραγωγών.

Ισπανία: Τα κηπευτικά προϊόντα αποζημιώθηκαν με ποσά περίπου 3000€/στρέμμα.

Ελλάδα: Αποζημίωση τομάτας θερμοκηπίου με 540€/στρέμμα και αγγουριού θερμοκηπίου με 230 €/στρέμμα και ενώ οι ανάγκες στη παραγωγή είναι τεράστιες το ελληνικό υπουργείο δηλώνει ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για τους Έλληνες αγρότες.

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης ρωτά την Κομισιόν:

1) Τί κονδύλια έχει λάβει η Ελλάδα για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας στον πρωτογενή τομέα;

2) Εφόσον διαθέτει εικόνα για την διαφορά στα μεγέθη των αποζημιώσεων για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, σε τι ποσοστό επί του ευρωπαϊκού μέσου όρου κυμάνθηκαν οι ελληνικές αποζημιώσεις στην απώλεια εισοδήματος των αγροτών για το 2020;

3) Εφόσον διατίθενται άλλα κεφάλαια, πως δύναται να τα διεκδικήσει η Ελλάδα με τον βέλτιστο τρόπο;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις