Προοπτικές για το ευρω-ρωσικό εμπόριο από την άρση των κυρώσεων
Προοπτικές για το ευρω-ρωσικό εμπόριο από την άρση των κυρώσεων

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τις προοπτικές για το ευρω-ρωσικό εμπόριο. Το ευρω-ρωσικό εμπόριο άγγιξε τα €232 δις το 2019 με την ΕΕ να αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας που αποτελεί τον πέμπτο εμπορικό εταίρο της ΕΕ.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει στην Κομισιόν ότι δυστυχώς, οι κυρώσεις έπληξαν συνολικά το αμοιβαίο εμπόριο και περισσότερο ορισμένους εξαγωγείς, όπως τους Έλληνες παραγωγούς λαχανικών και φρούτων και ιδίως ροδάκινων, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους Τούρκους ροδακινοπαραγωγούς. Από την άλλη πλευρά, έργα όπως ο Nord Stream II και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ, όπως αντίστοιχα και στη Ρωσία.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης καταγγέλλει ότι οι θεσμικές ευρω-ρωσικές επαφές σήμερα διακρίνονται από αμοιβαία καχυποψία, ενώ πολλά Κράτη Μέλη, δρώντας ρεαλιστικά, επιδιώκουν βελτίωση σχέσεων με τη Ρωσία. Οι γέφυρες επικοινωνίας Ευρωπαίων και Ρώσων πολιτών έχουν, εν πολλοίς, κοπεί. Η διάχυτη αίσθηση προκατάληψης στις Βρυξέλλες οδηγεί στη πλήρη άγνοια των ρωσικών θέσεων και ευαισθησιών και τανάπαλιν.

Καθώς η καθοδήγηση από την αμερικανική ηγεσία σε ένα νέο "ψυχρό πόλεμο" μάλλον θα έπληττε περαιτέρω τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι κρίνεται από τις στρατηγικές μας αποφάσεις. Σε συνέχεια των ανωτέρω ο Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Εντοπίζει αποτελέσματα που χαρακτηρίζει ως "θετικά" από την στάση απέναντι στη Ρωσία κατά την τελευταία πενταετία;

2. Έχει υπολογίσει και θέσει υπόψιν του Συμβουλίου το μέγεθος της εμπορικής προοπτικής και τους τομείς που μπορεί να ευνοήσει η αμοιβαία άρση των κυρώσεων, καθώς και οι προοπτικές εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις