Άδικη η εξαίρεση δασεργατών από την αποζημίωση ειδικού σκοπού
Άδικη η εξαίρεση δασεργατών από την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Να μην εξαιρεθούν οι δασεργάτες από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στους υπουργούς Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ο Θεσσαλός, που έγινε αποδέκτης εύλογων παραπόνων από δασεργάτες του νομού, στην παρέμβασή του υπογραμμίζει ότι «στο ορεινό Λιβάδι του νομού Λάρισας, υπάρχουν οικογένειες που η υλοτομία αποτελεί την κύρια απασχόλησή τους. Πολλοί από τους δασεργάτες του χωριού, όμως, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τον αποκλεισμό τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, που πληρώθηκε πρόσφατα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 1, παραγρ. δ της σχετικής ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. Β’ 1067/19.03.2021), αποζημίωση ειδικού σκοπού στην κατηγορία των δασεργατών, δικαιούνται όσοι «δεν έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 (Α’ 79) για το έτος 2020». Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι δασεργάτες, η μη καταβολή της αποζημίωσης σε όσους έλαβαν το εποχικό βοήθημα του 2020 είναι άδικη και δημιουργεί ανισότητα σε ότι αφορά την οικονομική συνδρομή του κράτους στην εποχική απασχόλησή τους.

Όπως διευκρινίζουν, μετά το πέρας της υλοτομικής εργασίας τους στο δάσος του χωριού, έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν, είτε το ειδικό εποχικό επίδομα είτε την επιδότηση ανεργίας, ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων που διαθέτουν. Ωστόσο, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ για το 2020 έχουν σαφώς μικρότερο αριθμό ενσήμων, άρα και μικρότερες αποδοχές, και δεν έχουν λάβει άλλη ενίσχυση. Αντιθέτως, όσοι έλαβαν την επιδότηση ανεργίας, έχουν ωφεληθεί από τις σχετικές παρατάσεις που έχουν δοθεί και επιπλέον είναι δικαιούχοι και για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. 

Οι δασεργάτες, που αποκλείστηκαν από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, εύλογα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις ώστε να συμπεριληφθούν και οι ίδιοι στους δικαιούχους».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Για ποιους λόγους εξαιρέθηκαν από την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όσοι δασεργάτες έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα μέσω ΟΑΕΔ; 

2. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διορθωθεί η αδικία και να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και οι εν λόγω δασεργάτες; 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις