Αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη μελισσοπαραγωγή στην Εύβοια
Αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη μελισσοπαραγωγή στην Εύβοια

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, ξεκινά μια σειρά συντονισμένων ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Με επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά ενημέρωση για αποζημιώσεις όσον αφορά στην κατεστραμμένη μελισσοπαραγωγή.

 

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει την Κομισιόν ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους αποτεφρώθηκαν και ότι ακόμα και με άμεση δενδροφύτευση, θα χρειαστούν δύο δεκαετίες ώστε να ξαναπαραχθεί μέλι από το πευκοδάσος. Επίσης πέραν των μελισσοπαραγωγών, πολλοί Ευβοιώτες είχαν μελίσσια για να συμπληρώνουν το εισόδημα τους.

 

Ο Εμμανουήλ Φράγκος σημειώνει την εκτίμηση ότι το 70% της ελληνικής παραγωγής μελιού* προερχόταν από την Εύβοια. Επιπλέον, τα ευβοιακά δάση που δεν καταστράφηκαν από τη φωτιά, επλήγησαν από τα θερμικά κύματα που εξόντωσαν τον “εργάτη”, που παρασιτεί στο πεύκο, ευνοώντας την παραγωγή μελιού. Ακόμα και για τα διασωθέντα μελίσσια είναι αβέβαιο πως θα τραφούν, καθώς η εξωδασική τους συντήρηση είναι πανάκριβη, με αποτέλεσμα σαφώς κατώτερης ποιότητας.

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψη της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, ότι οι απώλειες που θα έχουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι φέτος, ενδέχεται να ξεπεράσουν τα €50 εκατ. Σημειωτέον πως ήδη οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν πλήξει το θυμάρι, άρα και την παραγωγή μελιού στα ελληνικά νησιά. Δυστυχώς παράλληλα γίνεται ακόμα πιο “ενδιαφέρουσα” η εισαγωγή μελιού κακής ποιότητας από τρίτες χώρες, μέχρι και με 1,5 ευρώ, την ώρα που το ποιοτικό ελληνικό μέλι κυμαίνεται στα 3,5-7 ευρώ το κιλό.

 

            Ο Εμμανουήλ Φράγκος με την επείγουσα ερώτηση ζητά από την Κομισιόν μέτρα, που θα ανακουφίσουν τους άμεσα και έμμεσα πληγέντες Έλληνες μελισσοκόμους. Επίσης καλεί την Κομισιόν να υποδείξει όλα τα εργαλεία εκείνα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα/επανένταξη των Ευβοιωτών μελισσοκόμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις