Παρέμβαση Φράγκου για να μπλοκαριστεί η σχεδιαζόμενη αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στη Βόρεια Ήπειρο
Παρέμβαση Φράγκου για να μπλοκαριστεί η σχεδιαζόμενη αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στη Βόρεια Ήπειρο

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης εγείρει σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη ευρωπαϊκής αντίδρασης στη σχεδιαζόμενη μεταφορά ως και 70.000 Αφγανών στη Βόρεια Ήπειρο, γεγονός που θα αλλοιώσει μια για πάντα τη πληθυσμιακή σύσταση της περιοχής, εις βάρος των Χριστιανών - Ελλήνων.

 

Καθώς η προστασία των μειονοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία ενός κράτους, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση ώστε να μπλοκαριστεί η απόφαση, με την Αλβανία να γνωρίζει πως αν τη εκτελέσει, η ημερομηνία ένταξης της στην ΕΕ θα καθυστερήσει ή δε θα δοθεί.

 

Επιπλέον ο κ. Φράγκος δήλωσε: “Η μεταφορά Αφγανών στην Αλβανία αποτελεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο ενάντια στην Ελληνική μας μειονότητα της Βορείας Ηπείρου. Καταθέτουμε ερώτηση και ζητάμε να μην υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο του συνεργάτη του Ερντογάν, Προέδρου της Αλβανίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Η προστασία των μειονοτήτων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση των κριτήριων της Κοπεγχάγης για την ένταξη στην ΕΕ, όπως θεμελιώνεται και από τη συστηματική ερμηνεία των άρθρων 10, 21, 22 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αλλά και από το σύνολο της παράγωγης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αποτελεί acquis communautaire, για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Ο Αλβανός Πρόεδρος πρότεινε να μεταφερθούν στην Αλβανία χιλιάδες Αφγανοί-Σουνίτες, με σκοπό, βάσει εκτιμήσεων που επιβεβαιώνουν κορυφαίοι Έλληνες διπλωμάτες, να εγκατασταθούν στα εδάφη όπου κατοικεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ) στη Βόρεια Ήπειρο.

Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, η Αλβανία αποτελεί το τρίτο στη σειρά κράτος διεθνώς, του οποίου οι πολίτες θα ήθελαν να το εγκαταλείψουν για να μεταβούν στην ΕΕ. Ενώ πέρσι καταγράφηκαν πολλά παιδιά από την Αλβανία που αιτήθηκαν άσυλο εντός ΕΕ.

Εντός της ΕΕΜ υπάρχει φόβος για κινήσεις αλλαγής της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής τους, καθώς η Αλβανία αναγνωρίζει, μεν, την ΕΕΜ, αλλά της δημιουργεί διαρκώς προβλήματα, όπως κατάσχεση γης, γκρέμισμα οικιών/εκκλησιών, μη αναγνώριση του πραγματικού γεωγραφικού εύρους της και καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ακόμα και για κακουργήματα.

Στα πλαίσια των αλβανο-τουρκικών σχέσεων, η Τουρκία παρέχει σχετική τεχνογνωσία.

 

Ερωτάται ο Επίτροπος Διεύρυνσης κ. Varhelyi:

 

Θα λάβει υπ’ όψη το περιστατικό αλλαγής της πληθυσμιακής σύνθεσης της Βορείας Ηπείρου, ως επιβαρυντικό στην ετήσια έκθεση για την Αλβανία;

Σε ποιές κινήσεις σχεδιάζει να προχωρήσει, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις