Αλ. Μεϊκόπουλος: Να στηρίξουμε τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές
Αλ. Μεϊκόπουλος: Να στηρίξουμε τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Μία από τις απώλειες των φετινών πυρκαγιών είναι ο αφανισμός χιλιάδων μελισσοσμηνών που διατηρούσαν μελισσοκόμοι στις περιοχές, που καταστράφηκαν καταφέρνοντας ακόμη ένα πλήγμα στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο της ελληνικής μελισσοκομίας. Κυψέλες, μελίσσια, πάγιος εξοπλισμός, ακόμα και η μέχρι τότε παραγόμενη ποσότητα μελιού καταστράφηκαν ολοσχερώς.

 

Όπως αναφέρουν οι μελισσοκόμοι, “το 70% της ελληνικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από το πεύκο. Οι τεράστιες εκτάσεις πευκοδάσους αποτελούσαν σημείο τοποθέτησης κυψελών για πολλούς παραγωγούς από όλη τη χώρα. Από αυτό χάθηκε το 50% – 60% που αντιστοιχεί στην παραγωγή που προερχόταν από τα δάση της Βόρειας Εύβοιας, ενώ μαζί χάθηκαν και άλλα μελισσοκομικά φυτά. Η μείωση, συνεπώς, της παραγωγής του ελληνικού μελιού θα επηρεάσει τον κλάδο της μελισσοκομίας τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές”.

Ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι “θα χρειαστούν δεκαετίες προκειμένου τα δάση να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, γεγονός που γεννά ζητήματα οικονομικής επιβίωσης για τους επαγγελματίες του κλάδου όχι μόνο τη φετινή χρονιά αλλά και τις επόμενες”.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν για φέτος “κατ’ εξαίρεση αποζημίωση όλων των παραγωγών, ανεξάρτητα από το αν έχουν δηλώσει ή όχι στο ΟΣΔΕ τον αριθμό των μελισσοσμηνών”.

Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με πρωτοβουλία της αναπλ. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. κ. Τελιγιωρίδου κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητώντας την άμεση και μακροχρόνια στήριξη των μελισσοκόμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε ο Υπουργός με ποιους τρόπους προτίθεται να ανακουφίσει οικονομικά τους μελισσοκόμους που έχασαν το ζωϊκό κεφάλαιο και τη φετινή παραγωγή τους, αν θα λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη σε μακροχρόνιο επίπεδο, και αν θα κάνει δεκτό το αίτημά τους να αποζημιωθούν κατ΄εξαίρεση, φέτος, ανεξάρτητα από το αν έχουν δηλώσει τα μελισσοσμήνη στην ετήσια Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις