Ελληνική λύση, μέσω του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος, κατά των καταπατήσεων στα καμμένα
Ελληνική λύση, μέσω του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος, κατά των καταπατήσεων στα καμμένα

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με γραπτή του ερώτηση έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια πρωτοποριακή λύση για την αντιμετώπιση των καταπατήσεων σε αναδασωτέες περιοχές, ζητώντας να παρουσιαστούν οι δυνατότητες για αυτόματες ειδοποιήσεις σε ένα ενιαίο σύστημα που θα καταγράφει δορυφορικά τις καταπατήσεις, μέσα από το Ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα.

Η ψηφιακή εφαρμογή θα βοηθήσει την υπέρβαση των «παθογενειών», που συχνά παρεισφρέουν σε πολεοδομίες, δασικές υπηρεσίες και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, έχει τύχει πλήθους εγκωμιαστικών σχολίων, καθώς φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μια σημαντική αιτία πυρκαγιών στη νότια Ευρώπη και ήδη συζητείται η υλοποίηση της.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«Υπάρχουν διάχυτες πληροφορίες αλλά και συλλήψεις που αποδεικνύουν ότι οι πρόσφατοι εμπρησμοί στην Ελλάδα έγιναν από άτομα με πολλά διαφορετικά κίνητρα.

Μια κατηγορία αποτελούν οι ανήθικοι επενδυτές, που πρώτα αγοράζουν μια δασική έκταση, έπειτα την καίνε και, τέλος, ενίοτε, φροντίζουν για τον αποχαρακτηρισμό της, ώστε να την εκμεταλλευτούν οικονομικά, καταστρέφοντας το περιβάλλον και αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον.

 

Η χρήση διαστημικών και δορυφορικών εργαλείων μπορεί να παράσχει ακριβείς εικόνες, σε έκταση μέχρι και τετραγωνικού μέτρου, ώστε να αποτραπούν ιδιώτες που θα θελήσουν να χτίσουν ή να καλλιεργήσουν πάνω στις καμένες εκτάσεις, με πιθανά σκληρότατα πρόστιμα, φυλακίσεις και δημόσια κατακραυγή.

 

Μια τέτοια υπηρεσία μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του συνόλου των Κρατών Μελών που αντιμετωπίζουν ετησίως τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

 

Μπορεί το δορυφορικό σύστημα Galileo να παράσχει την εν λόγω υπηρεσία, επί του παρόντος, για τις καμένες εκτάσεις φέτος, αλλά και των προηγούμενων ετών;

 

Ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος για να ενεργοποιήσει μια τέτοια υπηρεσία;

 

Με ποια διαδικασία μπορεί να δημιουργηθεί η υπηρεσία, με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες σε μια διαδικτυακή πύλη που θα παρέχει  πληροφορίες και ειδοποιήσεις για κάθε παράνομη χρήση/εκμετάλλευση γης σε αναδασωτέες περιοχές;»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις