Η Τουρκία στέλνει μολυσμένες σταφίδες-δηλητήριο στην Ευρώπη
Η Τουρκία στέλνει μολυσμένες σταφίδες-δηλητήριο στην Ευρώπη

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005325/2021 προς την Επιτροπή του Μανώλη Κεφαλογιάννη:

Σάλο στην αγορά της Ολλανδίας —αλλά και όλης της Ευρώπης— έχουν προκαλέσει πρόσφατες αναλύσεις της Ολλανδικής Αρχής Ελέγχου Τροφίμων σε σταφίδες που πωλούνται σε πολυεθνικές αλυσίδες σουπερμάρκετ και έχουν εισαχθεί στην ΕΕ από την Τουρκία. Οι σταφίδες που αναλύθηκαν βρέθηκε ότι περιέχουν κοκτέιλ απαγορευμένων στην ΕΕ φυτοφαρμάκων και, ειδικότερα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες, που προκαλούν αναπαραγωγικές διαταραχές και είναι πιθανώς καρκινογόνα ή μεταλλαξιογόνα. Μάλιστα, την περίοδο 2018-2020, ο αριθμός των φυτοφαρμάκων στις εισαγόμενες σταφίδες από την Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε.

Τα παραπάνω προκαλούν τεράστια ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών μιας υπερτροφής όπως η σταφίδα και αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαχείριση των τουρκικών εξαγωγών.

Δεδομένου ότι η σταφίδα της Τουρκίας κυριαρχεί στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να λάβει μέτρα για την αναστολή των εισαγωγών σταφίδας από την Τουρκία;

2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να καταστήσει τον κλάδο της ευρωπαϊκής σταφίδας και πάλι ανταγωνιστικό έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες που δεν συμμορφώνονται στο ελάχιστο με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις