Μάξιμος: Εύλογα οι αγρότες προσβλέπουν σε επίσπευση αποζημιώσεων
Μάξιμος: Εύλογα οι αγρότες προσβλέπουν σε επίσπευση αποζημιώσεων

«Οι αγρότες, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο με τις αλλεπάλληλες ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή, εύλογα προσβλέπουν στην επίσπευση των αποζημιώσεων και τη στήριξη της πολιτείας». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου για τις ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών λόγω της κακοκαιρίας «Αθηνά».

Ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι «πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο «μετά το φαινόμενο των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στην ΠΕ Λάρισας, και συγκεκριμένα στις 14.10.2021, η πολιτεία έσπευσε στην πληγείσα περιοχή μέσω επίσκεψης – αυτοψίας από τους κ.κ. Τριαντόπουλο (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό), Λυκουρέντζο (πρόεδρος του ΕΛΓΑ) και Παπαγεωργίου (Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας), καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΕΛΓΑ, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού. Στην επίσκεψη τονίστηκε από τον κ. Τριαντόπουλο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για στήριξή της, τόσο στο κομμάτι των υποδομών, όσο και στο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής.

Την ίδια μέρα μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ειδικά για τις μεγάλες ζημίες που υπέστη η καλλιέργεια καστάνου σε περιοχές των Δήμων Αγιάς, Τεμπών και Πηλίου, από το πέρασμα της κακοκαιρίας “Αθηνά”.

Για τις εν λόγω ζημιές καλλιέργειες κάστανων και μήλων της Π.Ε. Λάρισας (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Δήμου Αγιάς) διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής έγιναν 60 αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών. Η διαδικασία των εκτιμήσεων, οι οποίες για τις καστανιές διενεργούνται σε συλλογική μορφή, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά το τέλος τους, θα ακολουθήσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και εν συνεχεία η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις