Τεράστια προβλήματα και μείωση των ενισχύσεων στην ελληνική βοοτροφία, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας
Τεράστια προβλήματα και μείωση των ενισχύσεων στην ελληνική βοοτροφία, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας

Ερώτηση του ευρωβουλευτή ,Εμμανουήλ Φράγκου στην Επιτροπή σχετικά με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027 και το ζήτημα που προκύπτει για την ελληνική βοοτροφία με τη μείωση των ενισχύσεων στον κλάδο. Ακολουθεί η ερώτηση: 

Τα πρότυπα για τη βοοτροφία μεταβάλλονται μέσω πρωτοβουλιών που μπλοκάρουν τις εξαγωγές, η αγορά γάλακτος και προϊόντων πιέζεται, οι τιμές των ζωοτροφών εκτινάσσονται,ενώ οι παράνομες ελληνοποιήσεις δεν αντιμετωπίζονται.

Παράλληλα, στο ελληνικό ΣΣ ΚΑΠ (2023-2027) αναφέρονται «ωραίοι στόχοι», όπως «αύξηση της αξίας παραγωγής και της παραγωγικότητας στην κρεοπαραγωγό βοοτροφία και
ορθολογικότερη διανομή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βοείου κρέατος» και «μείωση της ελλειμματικότητάς σε προϊόντα και ζωοτροφές».
Όμως, τα προβλεπόμενα ποσά στο ίδιο ΣΣ καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή βοείου κρέατος:
-Μείωση ποσού για γεννήσεις στην εκτροφή από θηλυκά ζώα 1,5-12 ετών από (τα ήδη μειωμένα) 150 ευρώ (ΚΑΠ 2014-2020) στα 32/40 ευρώ.
-Για σφαγή ως 12 μηνών, 160 ευρώ/ζώο και 14-20 μηνών, 200 ευρώ/ζώο, εισαγόμενα πάχυνσης μετά από 6μηνο, 200 ευρώ/ζώο. Είναι αδύνατο να διατηρηθούν οι μοσχίδες αναπαραγωγής, που είναι απαραίτητες για την ανανέωση του κοπαδιού.

Απαιτείται αύξηση του ποσού ή ειδική ενίσχυση για τις μοσχίδες αναπαραγωγής και ενίσχυση με τουλάχιστον 250 ευρώ για κάθε ζώο που έχει γεννηθεί στην εκτροφή.
Η έμφαση στην ποσοστιαία ενίσχυση των παχυντών δεν ευνοεί την ελληνική βοοτροφία. Εφόσον ο Έλληνας εκτροφέας δε θα λάβει δυο συνδεδεμένες ενισχύσεις (γέννηση-σφαγή)
αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Διαθέτει στοιχεία αναφορικά με τα ποσά ενίσχυσης που δίνονται πανευρωπαϊκά α) για τον
κλάδο β) συγκριτικά για τις μοσχίδες;
2) Συμφωνεί ότι θα συρρικνωθεί ο ελληνικός κλάδος, βάσει του σημερινού ελληνικού ΣΣ;

 

Σχόλιο για τη βοοτροφία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις