Μ. Χαρακόπουλος με Υφ. Οικονομικών: Όλη η αλήθεια για την ονομασία “τσίπουρο” των διήμερων
Μ. Χαρακόπουλος με Υφ. Οικονομικών: Όλη η αλήθεια για την ονομασία “τσίπουρο” των διήμερων

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε ενώπιον τετελεσμένων στην υπόθεση της φορολόγησης και της ονομασίας του παραδοσιακού αποστάγματος που παράγουν οι διήμεροι και κατέβαλε εντατική προσπάθεια να αμβλύνει τις συνέπειες εγκληματικών λαθών του παρελθόντος. Ήδη έχει πετύχει το ακατόρθωτο, την κατοχύρωση σε επίπεδο ΕΕ μειωμένου κατά 85% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το προϊόν απόσταξης των διήμερων, μείωση που δεν υφίσταται για κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό, σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ! Ζήτησα από τον αρμόδιο υφυπουργό να εξαντληθεί εφεξής κάθε προσπάθεια για την άρση των εμποδίων που επέβαλε στην ονομασία του παραδοσιακού αποστάγματος των διήμερων ως τσίπουρο ή τσικουδιά ο τεχνικός φάκελος των αποσταγμάτων με Γεωγραφική Ένδειξη (Γ.Ε.) που υποβλήθηκε στην ΕΕ επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη μακρά συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, κατά την οποία μετέφερε τις ενστάσεις των αμβυκούχων αμπελοκαλλιεργητών του Τυρνάβου -αποδέκτης των οποίων έγινε στις 06.02.22- στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αλλαγή στη φορολόγηση της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών, το οποίο προωθείται σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και στο οποίο εντάσσεται πρόβλεψη ώστε να διαθέτουν το προϊόν τους ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων».

Ο αρμόδιος υφυπουργός επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς μόλις τέσσερεις μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε γνωστή η καταδικαστική απόφαση, στις 11.07.19, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παραβίαση από την Ελλάδα της Οδηγίας 92/83/ΕΚ για τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς των συστηματικών αποσταγματοποιών και του προϊόντος απόσταξης των διήμερων.

 

Η μόνη χώρα στη ΕΕ των 27

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος υπενθύμισε ότι η χώρα μας είχε κατοχυρωμένο μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 50% του κανονικού μόνο για το ούζο. Η έκπτωση 50% στο τσίπουρο των συστηματικών παραγωγών και ο μειωμένος φόρος ύψους 0,59 ευρώ ανά κιλό στο προϊόν απόσταξης των διήμερων εφαρμόζονταν κατά παρέκκλιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και γι’ αυτό υπήρξε και η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Όπως είπε, με εργώδη προσπάθεια η κυβέρνηση κατάφερε να κατοχυρωθεί στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 1151 του 2020 ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τυποποιημένο τσίπουρο και την τσικουδιά με Γεωγραφική Ένδειξη των συστηματικών παραγωγών και ο υπερμειωμένος κατά 85% συντελεστής φορολόγησης για το προϊόν των διήμερων αποσταγματοποιών. Μάλιστα, όπως τόνισε σχετικά με το προϊόν απόσταξης των διημέρων, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ των 27 κρατών μελών που μπόρεσε να κατοχυρώσει τέτοιου μεγέθους μειωμένο συντελεστή φορολόγησης για αλκοολούχο ποτό. Επιπλέον, για τρεις αποσταγματικές περιόδους δεν εφαρμόστηκε ο κανονικός συντελεστής ΕΦΚ που επέβαλε η συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση του ΔΕΕ η οποία μάλιστα δεν θα ενεργοποιηθεί μέχρι την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, με αναδρομική ισχύ από 01.01.22. Έτσι, για διάστημα άνω των δυο ετών διατηρήθηκε ο υπερμειωμένος συντελεστής 0,59 ευρώ ανά κιλό για τους διήμερους αντί του κανονικού, δηλαδή 24,50 ευρώ ανά λίτρο άνυδρο. 

 

Λάθη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ στην ονομασία τσίπουρου

Για το ζήτημα της ονομασίας που προϊόντος της απόσταξης των διήμερων παραγωγών που πλέον θα διατίθεται ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων» ο κ. Βεσυρόπουλος ξεκαθάρισε στον Μάξιμο Χαρακόπουλο ότι ο διαχωρισμός μεταξύ του προϊόντος των διήμερων και των συστηματικών παραγωγών γίνεται σύμφωνα με ισχύοντα Ενωσιακό Κανονισμό, όπου καθορίζονται τα αλκοολούχα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, την Ευρωπαϊκή Οδηγία με τη διαφοροποίηση του συντελεστή ΕΦΚ για το προϊόν απόσταξης των διημέρων, αλλά και την εθνική νομοθεσία με τον νόμο 2969 του 2001 που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του τεχνικού φακέλου για τα προϊόντα απόσταξης με Γ.Ε. που υποβλήθηκε το 2017 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά, ως προϊόντα Γ.Ε. αφορούν μόνο εμφιαλωμένα προϊόντα και έτσι αποκλείονται από την ονομασία τα προϊόντα που παράγονται από τους διήμερους με τον παραδοσιακό τρόπο. Περαιτέρω, στον τεχνικό φάκελο έχουν κατοχυρωθεί προδιαγραφές παραγωγής, όπως π.χ. η απόσταξη με άμβικα άνω των 130 λίτρων, οι οποίες αποκλείουν αυτομάτως τους διήμερους από τη χρήση της ονομασίας τσίπουρο/τσικουδιά για τα προϊόντα που αποστάζουν,

Ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε στον κυβερνητικό βουλευτή ότι ακούει με προσοχή τις παρατηρήσεις που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο και το ίδιο θα κάνει και κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου θα υπάρξει και ακρόαση φορέων, στην οποία θα διατυπώσουν επισήμως τις απόψεις τους και οι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι των αμβυκούχων. Ενημέρωσε δε ότι σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδος και 18 τοπικών συλλόγων αμβυκούχων ανά τη χώρα υπήρξε συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων τόσο για τη φορολόγηση όσο και για τη χρήση της εμπορικής ονομασίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» κατά τη διάθεση των προϊόντων των διημέρων στους καταναλωτές.   

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε «να εξεταστεί η πρόταση των αμβυκούχων για υποβολή τροποποιήσεων στον τεχνικό φάκελο που κατατέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ΕΕ και αποτέλεσε την “πέτρα του σκανδάλου” για την ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις