Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αποκατάσταση ζημιών του “Διομήδη”
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για αποκατάσταση ζημιών του “Διομήδη”

«Όπως φαίνεται, η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ήλθε για να μείνει. Τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται, και από αυτά πρωτίστως πλήττονται οι παραγωγοί. Η κυβέρνηση έχει δείξει την πρόθεσή της να σταθεί αρωγός σε όσους έχουν πληγεί και αυτό πιστεύω καταδεικνύουν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις και στις περιοχές της Λάρισας που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, σε ερώτησή του για τις ζημιές που προκάλεσε ο “Διομήδης” στον νομό της Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, έθετε υπόψη των αρμόδιων υπουργών τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε το υπερβολικό ύψος βροχόπτωσης και ζητούσε ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, περιουσίες και καλλιέργειες άλλα και την αρτιότερη αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. 

Στην απάντησή του ο κ. Στυλιανίδης μνημονεύει τις αποφάσεις που εξέδωσε και επισημαίνει ότι «ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνδέεται κυρίως με τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και σε δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και για την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών με στόχο την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας περιοχών που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών».

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι πληγείσες περιοχές κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αποφασίστηκε η εκ νέου κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των περιοχών του Δήμου ΤΕΜΠΩΝ:

• Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου

• Δημοτική Ενότητα Γόννων: -Κοινότητα Καλλιπεύκης -Κοινότητα Γόννων

• Δημοτική Ενότητα Νέσσωνα: -Κοινότητα Σπηλιάς

για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις) που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις). Η εν λόγω κήρυξη ισχύει για έξι (6) μήνες έως και 30.06.2022.

Επίσης, με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ στο σύνολό του (εκτός από τις Δημοτικές Ενότητες Πλατυκάμπου και Νίκαιας και τις Δημοτικές Κοινότητες Μικρού Βουνού, Μαυροβουνίου, Βουναίνων, Κράννωνα, Αγίων Αναργύρων, Αγίου Γεωργίου και Δοξαρά της Δημοτικής Ενότητας Κραννώνα του Δήμου Κιλελέρ), για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 10 και 11.01.2022 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες ήτοι έως και 12 Ιουλίου 2022.

Τέλος, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Αμπελακίων, της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας της Δημοτικής Ενότητας Γόννων και των Δημοτικών Κοινοτήτων Παραποτάμου, Ευαγγελισμού Λαρίσης και Ελατείας της Δημοτικής Ενότητας Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις κ.τ.λ.) που εκδηλώθηκαν στις 11 και 12.01.2022 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες ήτοι έως και 12 Ιουλίου 2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις