Νομικό αγώνα για να μειωθεί η φορολογία στα ακίνητα ξεκίνησε η ΔΡΑΣΗ



Η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας  δεν είναι συνταγματικά ανεκτή


Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η νομική προσπάθεια της Δράσης για να σταματήσει η εξοντωτική φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων. Πρώτο βήμα η κατάθεση, από ομάδα φορολογουμένων που συντόνισε η Δράση, αίτησης προς το υπουργείο Οικονομικών για να προσαρμοστούν οι «αντικειμενικές αξίες» στις πραγματικές.

Βασικό επιχείρημα είναι πως όταν οι αντικειμενικές είναι μεγαλύτερες των πραγματικών, τότε ουσιαστικά φορολογείται ανύπαρκτη περιουσία. Τόσο μέσω του νέου ΕΝΦΑ, όσο και με πoλλούς παλαιότερους φόρους και τέλη (φόρος μεταβίβασης, κληρονομίας, γονικής παροχής, ΦΑΠ κ.λπ.). Η φορολογία περιουσίας που δεν υπάρχει δεν είναι συνταγματικά ανεκτή, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε υποχρέωση να προσαρμόσει τις αξίες ήδη από το 2009 (ο νόμος προβλέπει προσαρμογή ανά διετία) και δεν τηρεί τον νόμο.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές, θα ακολουθήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος συμμετέχει προσωπικά στην κίνηση, δήλωσε:

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φορολογεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον νόμο. Η υπερφορολόγηση οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση και πολλούς εξ αυτών στην εκποίηση της περιουσίας τους σε τιμές εξευτελιστικές για να πληρώσουν τους φόρους. Την ίδια ώρα το κράτος τους φορολογεί με βάση όχι τις πραγματικές αλλά τις διπλάσιες ή και τριπλάσιες αντικειμενικές αξίες. Πράξη πολιτικά ανήθικη και διπλά προκλητική όταν τα χρήματα από τους φόρους αυτούς δίνονται για νέες προσλήψεις στο δημόσιο και συντάξεις από τα 50. Θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη νομική αλλά και την πολιτική μάχη για να ανατραπεί αυτή η ακραία αδικία.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις