Λ.Αυγενάκης:για τις συνέπειες από την παράνομη βόσκηση

Στον έλεγχο της παράνομης βόσκησης στην περιοχή της Μεσσαράς και τις καταστροφές στα αρδευτικά δίκτυα, την αποτελεσματικότητα των Δασικών Υπηρεσιών αλλά και το ρόλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Γιάννη Μιχελάκη, Γιάννη Μανιάτη, Αθανάσιο Τσαυτάρη.
    
Στις περιοχές αρμοδιότητας του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Γ΄ Ζώνης Μεσσαράς, αλλά και στις περιοχές του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης Μεσσαράς(Τυμπάκι) και Β΄ Ζώνης Μεσσαράς (Πόμπια)του Δήμου Φαιστού, υφίστανται και δραστηριοποιούνται κτηνοτροφικές μονάδες (αιγοπρόβατα) κατά παράβαση υφισταμένων νόμων. Στις ίδιες περιοχές, μεταφέρουν και βόσκουν τα κοπάδια τους κτηνοτρόφοι από τις παρυφές των Αστερουσίων και τα ημιορεινά τμήματα Ζαρού, Γαλιάς και Σκουρβούλων.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης «είναι έντονη η δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής και των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων, οι οποίοι προβαίνουν σε καταγγελίες για εκτεταμένες ζημιές, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο (δενδροκομία, αμπελουργία, σιτηρά, οπωροκηπευτικά), όσο και στα πλαστικά αρδευτικά δίκτυα και τις περιφράξεις. Όπως καταγγέλλουν, καθημερινά (πρωινές και απογευματινές ώρες), εντός των δρόμων των ΤΟΕΒ κυκλοφορούν και βόσκουν χιλιάδες αιγοπρόβατα με ταυτόχρονη βόσκηση σε παρακείμενα των δρόμων αγροτεμάχια (λιόφυτα, κήπους, αμπέλια κλπ) χωρίς να έχουν προορισμό σε δικούς τους βοσκοτόπους και χωρίς να ελέγχονται από καμιά Υπηρεσία.»

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «τους μήνες Δεκέμβριο- Μάρτιο, γίνεται εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων (δηλητήρια, ζιζανιοκτόνα κλπ) για την καταπολέμηση άγριων χόρτων, κατά μήκος των δρόμων αλλά και στα χωράφια από ιδιοκτήτες οι οποίοι ενώ τοποθετούν ενδείξεις ότι τα χωράφια είναι ψεκασμένα, βλέπουν να βόσκουν αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα τα δηλητήρια να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, κρέας) με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των καταναλωτών.»
    
Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τον έλεγχο της παράνομης βόσκησης στην περιοχή της Μεσσαράς και τις καταστροφές στα αρδευτικά δίκτυα, πόσο αποτελεσματικές είναι οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες και ποιος ο ρόλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις σοβαρές επιπτώσεις και τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Επισυνάπτεται:

1. Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις