Δίκαιες οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις
Δίκαιες οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις

«Χωρίς διεθνείς κανόνες που θα είναι από όλους σεβαστοί, ο κόσμος μας θα μετατραπεί σε ζούγκλα. Ο αναθεωρητισμός ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Και αυτό νομίζω ζούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον Radio ΤRΤ 95,1 FM και στους δημοσιογράφους κ.κ. Βαγγέλη Βουλάγκα και Νίκο Χαίδά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «αυτός ο πόλεμος μας αφορά όλους! Στην Ευρώπη είχαμε μεγαλώσει τώρα τρεις γενιές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν οκτώ δεκαετίες από τη λήξη του, με την ιδέα ότι είναι αυτονόητη η ειρήνη, ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ειρήνη, αν εξαιρέσει κάνεις το μικρό διάλειμμα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».

 

Δίκαιες οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις

Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με αφορμή και όσα υποστήριξε σε σχετικό του άρθρο στην «Καθημερινή», απάντησε ότι «οι φετινές  κινητοποιήσεις με το ενεργειακό κόστος, με το κόστος παραγωγής, με το κόστος στα εφόδια, στα λιπάσματα, το πετρέλαιο, δικαιολογούνε νομίζω τη διαμαρτυρία των αγροτών. Αυτό θέλησα να εξηγήσω, να βάλω τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Νομίζω ότι είναι λάθος η ανάλυση -και το έγραψα ευθαρσώς και στο άρθρο που φιλοξενήθηκε στην «Κ» και όχι μόνο- πως είναι κομματικά τα κίνητρα αυτών που βγαίνουνε στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Εμένα πολλοί φίλοι μου ήτανε στα μπλόκα, στις κινητοποιήσεις, και πριν από λίγο δέχτηκα και τηλεφωνήματα από φίλους αγρότες από τη Χάλκη που ήταν και στη σύσκεψη με τον υπουργό, οι οποίοι βεβαίως δεν είναι από τον χώρο της αριστεράς. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φιλελεύθερες απόψεις. Θέλουν όμως, τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να παράγουνε στα χωράφια τους, να μείνουνε στη γη τους. Αυτός είναι και ο στόχος, να μπορέσει να παραμείνει  ζωντανή η ελληνική περιφέρεια, αν και τα δημογραφικά δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας είναι δραματικά και οι προβλέψεις για την απογραφή που ολοκληρώθηκε τυπικά, δείχνουν ότι έχουμε μια δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού».

 

Το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας

Σχετικά με την ακρίβεια ο κυβερνητικός βουλευτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όταν μίλησα στην στον προϋπολογισμό και είπα ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος προκαλούν “ηλεκτροπληξία” στους αγρότες που τους λαμβάνουνε, διέκρινα  μία αμηχανία και σε συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο βουλευτής είναι αγγελιοφόρος μηνυμάτων. Δεν σκοτώνουμε τον αγγελιοφόρο αν τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα. Εκτίμησα, όμως, το γεγονός ότι στη λήξη της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιδότηση κατά 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής, για τους μήνες από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος του ‘21. Και τώρα κατά 50% επεκτάθηκε για τους επόμενους μήνες και μακάρι και εύχομαι να είναι μεγαλύτερη η επιδότηση. Προχθές που πήγαμε στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον φίλο Γιώργο Γεωργαντά, με εκπροσώπους αγροτών και κυρίως από το ΤΟΕΒ Πηνειού, παρουσίασαν λογαριασμούς όπου η έκπτωση δεν ήταν της τάξεως του 80% όπως εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, ήτανε περί το 50%. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον συνάδελφό του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί δεν είναι δική του αρμοδιότητα, για να δούμε τι διορθώσεις θα υπάρξουν. Θέλω να πιστεύω ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των αγροτών, όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σε επίπεδο ευρωπαϊκό θα πρέπει να δοθούν λύσεις».

 

Ο λαός θα συγκρίνει ποιος κυβέρνησε καλύτερα

Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, το έχει πει κατηγορηματικά και κατ’ επανάληψη και εγώ δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Πολλοί ήταν και αυτοί που εισηγούνταν στον πρωθυπουργό, όταν ξέσπασε η πανδημία να κάνει εκλογές, να “κάψει” την απλή αναλογική, τη “νάρκη” αυτή που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, -οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική- για να έχει το πεδίο μπροστά του ελεύθερο. Αλλά ο πρωθυπουργός απήντησε ότι δεν λειτουργεί με τακτικισμούς, ότι θα δώσει τη μάχη και στο τέλος της τετραετίας θα έχουν οι πολίτες το δικαίωμα να κρίνουν. Αναμφίβολα, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ακρίβεια, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, πρώτον θα κάνουν ένα ταμείο οι πολίτες και θα κρίνουν και θα συγκρίνουνε. Ποια ήταν η διακυβέρνηση την περίοδο του ωχαδερφισμού, την περίοδο του Γιάννη με ένα ν, την περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ποια ήτανε αυτής της τετραετίας».

 

Έχω απομυθοποιήσει το “υπουργιλίκι”

Αναφορικά με την μη υπουργοποίησή του έως τώρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός είναι στην κορυφή του λόφου, αυτός βλέπει το σύνολο των προβλημάτων, αυτός κρίνει τη σύνθεση της κυβέρνησης και αυτός κρίνει πότε θα υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις. Στην παρούσα συγκυρία έκρινε έτσι. Εδώ θα είμαστε. Σε κάθε περίπτωση μιλάτε σε έναν άνθρωπο, οποίος δεν έχει τέτοια ελλείματα και τέτοιους καημούς. Μιλάτε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος νομίζω είναι ο μόνος στα χρόνια της μεταπολίτευσης που παραιτήθηκε για λόγους αρχής. Προσωπικά έχω απομυθοποιήσει το “υπουργιλίκι”. Δεν το βλέπω το “υπουργιλίκι”  σαν ευκαιρία για κόκκινα χαλιά, για χαιρετούρες, για λοφία, για “παρουσιάστε” και τέτοια… Η συμμετοχή στην κυβέρνηση για εμένα, είναι δυνατότητα να προσφέρει κανείς, να εργαστεί για την επίλυση προβλημάτων, να αφήσει το δικό του στίγμα στη διακυβέρνηση του τόπου και βεβαίως να βοηθήσει ακόμα περισσότερο και τον τόπο του. Σημασία σας λέω έχει στο τέλος της ημέρας, να γίνεται σωστά η δουλειά. Αυτό έχει σημασία ανεξαρτήτως προσώπων. Το βασικό είναι να υλοποιείται ένα πρόγραμμα που πάει τη χώρα μπροστά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις