Χαρακόπουλος: Αναγκαίος ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στη Λάρισα
Χαρακόπουλος: Αναγκαίος ο Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στη Λάρισα

«Το αίτημα του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για τη σύσταση αυτοτελούς Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) στη Λάρισα είναι απολύτως εύλογο. Η περιοχή μας έχει, δυστυχώς, πληγεί από αλλεπάλληλες καταστροφές το τελευταίο διάστημα, όπως οι σεισμοί του Μαρτίου ‘21 σε Ελασσόνα και Τύρναβο και οι πλημμύρες από τον “Ιανό” στα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, που απαιτούν τον άμεσο συντονισμό της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί. Άλλωστε, αυτός ο “δρόμος” της σύστασης Τ.Α.Ε.Φ.Κ. έχει ακολουθηθεί και σε ανάλογες περιπτώσεις καταστροφών στο παρελθόν. Η επίσπευση στις διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, που επηρεάζουν την κοινωνική ζωή της περιοχής, επιβάλουν τη σύσταση αυτοτελούς Τ.Α.Ε.Φ.Κ. στη Λάρισα. Ευελπιστώ ότι ο αρμόδιος υπουργός, που έχει δείξει επανειλημμένως την ανταπόκρισή του σε δίκαια αιτήματα, θα τείνει κι αυτή τη φορά ευήκοον ους στο αίτημά μας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, με την οποία συνηγορεί στο αίτημα του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ για την σύσταση αυτοτελούς Τ.Α.Ε.Φ.Κ. στην Λάρισα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά την σχετική επιστολή που έλαβε από το πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, κ. Νίκο Παπαγεωργίου.

Στην Αναφορά παρατίθεται αναλυτικά το ιστορικό τέτοιων ενεργειών, όπως με τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978, της Μεσσηνίας το 1986, της Πάτρας το 1993, της Λευκάδος το 1994, της Κοζάνης το 1995 και της Αττικής το 1999, τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, το σεισμό της Κεφαλλονιάς το 2014, τις πυρκαγιές της Αττικής το 2018, τις πλημμύρες στη Μακεδονία και στα Χανιά το 2019, το σεισμό στο Ηράκλειο το 2021 και, τέλος, τις πυρκαγιές της Εύβοιας το 2021.

               

Με βάση τα παραπάνω διατυπώνεται το αίτημα για την σύσταση Τ.Α.Ε.Φ.Κ. στην Λάρισα, έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για μια σειρά λόγων, όπως οι καταστροφές των σεισμών του Μαρτίου του 2021 και των πλημμυρών του ακραίου καιρικούς φαινομένου «Ιανός», καθώς και της απόστασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την έδρα της υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών, αλλά και της μεγάλης γεωγραφικής της κάλυψης, της μεγάλης διασποράς των χωριών και οικισμών και της επιτακτικής ανάγκης να διεκπεραιωθούν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες, προκειμένου να εκτελεστούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής των εκτεταμένων ζημιών από τις παραπάνω καταστροφές. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις