Τσίπρας: Φόβοι για «ακριβή» επισιτιστική κρίση – Αναγκαίος ο καλλιεργητικός επανασχηματισμός
Τσίπρας: Φόβοι για «ακριβή» επισιτιστική κρίση – Αναγκαίος ο καλλιεργητικός επανασχηματισμός

«Το επόμενο διάστημα φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια κρίση επισιτιστική στην Ελλάδα. Μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα επάρκειας τροφίμων, που δεν παράγουμε στην Ελλάδα, αλλά θα έχουμε πρόβλημα με τις τιμές τους. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει μέτρα για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή σε σιτάρι και καλαμπόκι, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε καλλιεργητικό επανασχηματισμό και πολλές καλλιέργειες να μετατραπούν σε καλλιέργειες σιταριού γιατί εκτίμησε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας

Όπως συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας, γιατί έτσι φτιάχτηκε, με ιδιωτικά κριτήρια Στην ΔΕΗ, επί 4,5 χρόνια μνημονίου, δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο των καταναλωτών ούτε ένα ευρώ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ενεργειακή της πολιτική και κυρίως ότι προσέδεσε όλο το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο, σε ένα εισαγόμενο καύσιμο και μάλιστα μεταβατικό, το οποίο δεν σημαίνει πράσινη ανάπτυξη αφού δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, όπως είπε. «Χάσαμε λοιπόν τη δυνατότητα να έχουμε έστω για ένα σημαντικό ποσοστό να έχουμε ένα δικό μας καύσιμο όπως είναι ο λιγνίτης, σταδιακά μειούμενο γιατί πρέπει να πάμε στις ΑΠΕ αλλά αφού έχουμε κάνει πρωτίστως επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές». Τελικά δεν έγινε τίποτα, προσδέσαμε τη χώρα στο αέριο το οποίο ακρίβυνε λόγω συγκυρίας, για την οποία προφανώς δεν ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης, εντούτοις όμως ευθύνεται για τη λαθεμένη, την εγκληματική στρατηγική.

Και τι γίνεται μετά; εμείς το 2019 μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια στον κατώτατο συντελεστή, στο 6%. Είδατε ως καταναλωτής εσείς να περνάει σε εσάς αυτή μείωση; Όχι. Γιατί με το που ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης πέρασε όλη αυτήν τη μείωση στα τιμολόγια. Και μετά εφήρμοσε την κοινοτική οδηγία, το χρηματιστήριο ενέργειας που στις σημερινές συνθήκες είναι ό,τι πιο παράλογο υπάρχει όπου μπαίνουν και δίνουν προσφορά οι παραγωγοί και η τελική τιμή που κλειδώνει  είναι η υψηλότερη προσφορά για το φυσικό αέριο. Και η διαφορά κόστους  δεν πηγαίνει στον παραγωγό πάει κατευθείαν στον καταναλωτή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή. Αυτός δεν είναι ελεύθερος ανταγωνισμός. είναι ένας ανταγωνισμός πτωχευμένος στην τσέπη του καταναλωτή.

Αποτυχία Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι αυτό που προχθές στη  σύνοδο Κορυφής διεκδίκησαν η Πορτογαλία και η Ισπανία να αλλάξει, να αρθεί, να  υπάρξει αναστολή και το κερδίσανε. Αν ήμουν εγώ σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής και είχα προαναγγείλει κάτι και αν κέρδιζαν κάτι η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα έφευγα από την Σύνοδο Κορυφής με το κεφάλι σκυμμένο για να γυρίσω πίσω. Το είδατε εσείς αυτό», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε τρομακτική αύξηση στο κόστος της ενέργειας, για την οποία σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται η Κυβέρνηση και πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως το πλαφόν στην χονδρική και η ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων».

Για πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Σχετικά με τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη, «εμείς δεν είχαμε μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, διότι είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τώρα έχουμε ενεργειακή κρίση, η βενζίνη έχει πάει στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Καταλαβαίνετε την διαφορά;».

«Το συνολικό έσοδο από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δις ευρώ. Αν είχαμε αναστολή στον ΕΦΚ, τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1,5 δις ευρώ, αλλά ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ σε κάθε γέμισμα ρεζερβουάρ και για κάθε 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε όφελος ο καταναλωτής 300 ευρώ. Πάρτε αυτό το 1,4 δις από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και δώστε το για την μείωση του ΕΦΚ καυσίμων για να μειωθεί στο ελάχιστο όριο που επιτρέπει η ΕΕ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ακόμη πως «τα δημόσια ταμεία έχουν βγάλει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, λόγω των αυξημένων τιμών. Γιατί δεν τα ρίχνει αυτά η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο;».

«Λεφτόδεντρα δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν»

«Λεφτόδεντρα δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλά κλεφτόδεντρα υπάρχουν σίγουρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στρέφοντας τα βέλη του και κατά της ΔΕΗ, λέγοντας πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι διευθυντές στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και απολαμβάνουν μεγάλων αποδοχών, κάνοντας λόγο για γαλάζια golden boys, όπως στον ΕΦΚΑ και τον ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι δημόσιες επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και λέγοντας ενδεικτικά ότι «ο Πρόεδρος της ΔΕΗ παίρνει 360.000 ευρώ τον χρόνο, διπλάσιο μισθό από τον Πρωθυπουργό». «Αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει» τόνισε.

«Έχετε την εντύπωση ότι εμείς κυβερνήσαμε σε συνθήκες διαφυγής» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς για την πολιτική της δικής του κυβέρνησης ενώ θύμισε ότι όταν αρνήθηκε τις περικοπές στις συντάξεις που ζήτησαν οι ευρωπαίοι, «ο κ. Μητσοτάκης βγήκε και είπε ότι πουλήσατε τη Μακεδονία για να σώσετε τις συντάξεις».  «Δεν είμαστε εμείς που ρημάξαμε τις συντάξεις, ναι κι εμείς δεν καταφέραμε αυτά που θέλαμε» παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις