Ωράριο καταστημάτων: Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Διχασμό στην  κοινή γνώμη προκαλεί το θέμα του ωραρίου  των καταστημάτων, σε όλη τη χώρα ενώ το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, σε δήμους, περιφέρειες, ακόμη και στο εσωτερικό των κομμάτων.

Το περασμένο Σάββατο το βράδυ ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής μαζί με εργαζόμενους στο χώρους του εμπορίου, άνεργους και συνελεύσεις της γειτονιάς στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, όμως, την περασμένη Κυριακή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν να ψωνίσουν και ζήτησαν μάλιστα αυτό να επεκταθεί το ωράριο κι άλλες Κυριακές.

Πάνω από 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Public στην πλατεία Συντάγματος το περασμένο Σάββατο ενώ η πορεία πέρασε από Ερμού ως το ύψος της Αιόλου. Οι διαδηλωτές πέρασαν και μπροστά από το δημαρχείο – αφού διαφωνούν με την άποψη του δημάρχου Λυκούργου Καμίνη – και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από μεγάλα βιβλιοπωλεία: Ιανός, Ελευθερουδάκης, Παπασωτηρίου κ.ά. τα οποία παρέμειναν ανοιχτά στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας. Οι διαδηλωτές τόνιζαν πως οι λευκές νύχτες είναι των αφεντικών, για το μαύρο στις ζωές των εργατών.

Το ΚΚΕ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης: «Η  απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με πρόταση του Δήμου Αθήνας, για λειτουργία των εμποροκαταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων, προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντα των μεγάλων εμποροκαταστημάτων και των πολυεθνικών του εμπορίου».

Χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση αυτή και τόνισε ότι «δείχνει και τις προθέσεις κυβέρνησης και τοπικών αρχών να προχωρήσουν σε παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμποροκαταστημάτων».

Το ΚΚΕ  υποστήριξε ότι  «η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα ακόμη και τις ημέρες των εορτών δεν είναι το ωράριο, αλλά η ανέχεια και η φτώχεια των λαϊκών οικογενειών.

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είναι ανάγκη να ορθώσουν, από κοινού, και με τη στήριξη του λαού, τείχος σε μέτρα, όπως αυτό, που δήθεν είναι στο πλαίσιο ενός εορτασμού, στην πραγματικότητα όμως ανοίγουν το δρόμο για δουλειά μέρα νύχτα, όλη την εβδομάδα, χωρίς κανένα δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση».

Η κίνηση πάντως στο κέντρο της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν έξω, έκαναν τη βόλτα και τα ψώνια της τελευταίας στιγμής με τις οικογένειές τους.

 

Ελευθεροτυπία/Agrocapital
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις